PolicyWatch

København vil ramme underbetaling af medarbejdere "dér hvor det gør ondt"

Når leverandører til Københavns Kommune bliver afsløret i at underbetale deres medarbejdere, vil det fremover koste i bøder. Samtidig kræver kommunen, at al lønudbetaling i fremtiden skal være digital.

"[...] jeg er glad for, at vi nu får mulighed for at opkræve bod, der rammer dem, der snyder, dér hvor det gør ondt - nemlig på tegnebogen. Det er med til sikre fair konkurrence for alle de virksomheder, der spiller efter reglerne og har orden i tingene," udtaler overborgmester Lars Weiss (S). | Foto: Peter Hove Olesen

Betaler man som leverandør til Københavns Kommune ikke sine medarbejdere den løn, de har ret til, vil man fremover modtage en bøde.

Sådan lyder det fra Københavns Kommunes Økonomiforvaltningen, som nu skærper sin arbejdsklausul, i en pressemeddelelse.

Leverandører, som eksempel servicevirksomheder eller entreprenører, der bygger nye skoler, som snyder med lønudbetalingen, vil fremover blive mødt med et krav om bod, der svarer til 50 pct. af underbetalingen i den pågældende sag, lyder det.

"Det er noget svineri, når virksomheder spekulerer i underbetaling af medarbejdere. Det vil vi ikke acceptere her i København," udtaler overborgmester Lars Weiss (S) i meddelelsen og tilføjer:

"Derfor er jeg glad for, at vi nu får mulighed for at opkræve bod, der rammer dem, der snyder, dér hvor det gør ondt - nemlig på tegnebogen. Det er med til sikre fair konkurrence for alle de virksomheder, der spiller efter reglerne og har orden i tingene."

I dag skal leverandører, der underbetaler sine medarbejdere, efterbetale det fulde beløb, medarbejderne har til gode, hvis det bliver afsløret.

Ifølge Københavns Kommune blev der i 2019 afdækket underbetaling for knap 1,5 mio. kr., som blev efterbetalt til medarbejderne. Men nu kommer der altså også et krav om bod, så virksomhederne skal betale 50 pct. oven i beløbet.

Digitale lønudbetalinger

I et forsøg på at gøre det lettere at kontrollere, at lønudbetalingerne indberettes til skattemyndighederne, skal lønudbetalinger fremover ske digitalt, skriver kommunen.

Digitaliseringen af udbetalingerne vil gøre det muligt for kommunen fremover at opkræve en bøde på 5000 kroner pr. medarbejder, hvis en leverandør ikke har tegnet arbejdsskadeforsikring på sine medarbejdere, lyder det.

Bøden vil ske i form af en reduktion af vederlaget på Københavns Kommunes kontrakt med leverandøren.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier