PolicyWatch

Flertal kræver styrket indsats mod moms- og skattesvindel

Skatteordførere fra Dansk Folkeparti, Venstre, Radikale, Enhedslisten og SF kræver stramning af indsatsen mod moms- og skattesvindlere.

"Mulighederne for at snyde statskassen er til stede, opdagelsesrisikoen er begrænset, og er uheldet ude, er straffen så uproportionelt lav, at den ikke har nogen præventiv virkning overhovedet," siger Preben Bang Henriksen til Information og Finans. | Foto: Aleksander Klug

Formodet moms- og skattesvindel skal gribes endnu tidligere og stoppes med styrket kontrol og politiefterforskning. Det kræver et bredt politisk flertal efter nye afsløringer, skriver Dagbladet Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

"Som det er nu, er maskerne så store i kontrolnettene, at svindlerne tilsyneladende uden problemer kan svømme igennem. Det skal vi have stoppet. Og det er noget, som vi vil tage fat på. Det er ganske enkelt for dyrt at lade være," siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær til Information og Finans.

Information og Finans har samarbejdet om at kortlægge et omfattende kompleks, der tilsyneladende stod klar til at tage over, da politiet i 2017 slog til i danmarkshistoriens mest omfattende svindelsag, Operation Greed.

Kortlægningen viser, at 168 selskaber, der indbetalte penge til svindelselskaberne i Greed-sagen, er fortsat som kunder i et nyt kompleks af selskaber, der nu er gået konkurs. Det nye kompleks kunne således fortsætte, hvor Greed-selskaberne slap, selv om flere af aktørerne i forvejen var kendte af myndighederne. Og det har foreløbig kostet statskassen mindst 300 mio. kr. i tabt moms, skat og afgifter.

Derfor mener både SF, Venstre, De Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at der er behov for yderligere indsats mod den organiserede, økonomiske kriminalitet.

Ifølge Venstres retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen, viser Informations og Finans' afsløringer, at "Danmark er et eldorado for økonomisk kriminelle". Han ønsker en kraftig styrkelse af SØIK, i daglig tale kaldt bagmandspolitiet.

"Mulighederne for at snyde statskassen er til stede, opdagelsesrisikoen er begrænset, og er uheldet ude, er straffen så uproportionelt lav, at den ikke har nogen præventiv virkning overhovedet," siger Preben Bang Henriksen til Information og Finans.

Også Enhedslistens skatteordfører Rune Lund er forarget.

"Denne optrævling tegner et billede af en skattekontrol og en politiindsats, der halter håbløst bagefter. Det virker jo nærmest som om, der er frit spil," siger han til Information og Finans.

De Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag, vil sammen med Rune Lund indkalde skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd om sagen.

Information og Finans har forelagt oplysningerne om det nye formodede svindelkompleks for skatteministeren, der betegner sagen som "meget alvorlig" og siger, at regeringen vil fortsætte arbejdet med at styrke skattekontrollen på en række punkter.

"Skattekontrollen har slet ikke været prioriteret godt nok i de seneste år og i helt særlig grad ikke i forhold til udviklingen i den skatteøkonomiske kriminalitet," siger Morten Bødskov til Information og Finans.

"Der er brug for en langt stærkere indsats over for netværkene og over for bagmændene. Der er behov for flere muskler. Der er behov for skarpere værktøjer, der er behov for skarpere sanktioner, og der er behov for et tættere myndighedssamarbejde."

Så vidt vides er ingen endnu blevet sigtet, tiltalt eller dømt for den formodede økonomiske kriminalitet, som der at dømme ud fra kuratorredegørelser og ekspertvurderinger er foregået i de 13 centrale firmaer i det nye kompleks.

Indsats mod kædesvig giver milliardstore skatteopkrævninger

Politiet lod virksomheder gå fri af retssag: Nu trækker de nye spor af skattegæld efter sig 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier