PolicyWatch

Partier vil øge tempo på forhandling om festivalkompensation

Både røde og blå partier kritiserer regeringen for at være for langsomme i arbejdet med at sikre festivalerne.

"Desværre har vi til min skuffelse ikke fået fremlagt en plan for, hvad regeringen vil med festivalerne," siger Charlotte Bromand Mølbæk (SF). | Foto: Aleksander Klug

Kulturordførere fra begge sider af salen er utilfredse med, at regeringen ikke fremlægger en plan for mulig kompensation af store begivenheder såsom festivaler, der endnu ikke ved, om de kan finde sted til sommer.

Partiernes kultur- og erhvervsordførere har fredag været til møde om kompensationsmodeller i Erhvervsministeriet.

"Der kom ikke så meget ud af det, andet end at vi har fået præsenteret tre tynde slides på en arrangørordning, som på ingen måde er konkret."

"Det er dybt bekymrende, for nu vil både erhvervsministeren og kulturministeren trække det i langdrag og holde bilaterale møder med partierne. Det betyder, at det vil tage alt for lang tid," siger Birgitte Bergman (K).

Tidligere har kulturminister Joy Mogensen (S) selv nævnt 1. marts som skæringsdato for branchen.

Hun har foreslået en tilpasning af arrangørordningen. Den lod sidste sommer arrangører af arrangementer med over 350 samtidige deltagere søge om kompensation for tab af billetsalg, salg af mad og drikke, reklameindtægter og udgifter til kunstnerhonorarer.

Ordningen var tidsbegrænset og er siden udløbet. Den dækkede festivalernes underskud ved aflysning, men ikke tabet af det forventede overskud.

Også hos SF forlod kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk mødet fredag eftermiddag noget slukøret.

"Desværre har vi til min skuffelse ikke fået fremlagt en plan for, hvad regeringen vil med festivalerne."

Venstres kulturordfører, Kim Valentin, er heller ikke tilfreds. Han kalder modellen, der er blevet fremlagt fredag, for uambitiøs.

"Man hjalp ikke underleverandørerne sidst, så det skal med i denne omgang, og så skal vi hjælpe vores kulturvirksomheder og foreninger tilbage på fode. Det har vi ikke set en løsning på fra regeringens side," lyder det.

Kulturministeren kalder ordningen teknisk og juridisk svær.

"Ingen kan forestille sig, at alle festivaler og sommerarrangementer kan afvikles præcis, som de plejer, men vi skal finde en måde, hvor de kan planlægge videre forsigtigt, så de er klar til at tilpasse sig, nedjustere eller i værste fald aflyse," lyder det.

Ifølge Joy Mogensen går kultur- og erhvervsordførere hver for sig for at holde farten i forhandlingerne.

"Når vi sidder sammen, så går der meget tid med at sidde og lytte til forskellige emner, som er på hver vores område. Så vi startede fælles, går hver for sig, og så mødes vi til en fælles samlet forhandling."

"Jeg synes, det er meget pudsigt, at der er ordførere, der siger, at det trækker tiden ud, når mange har sagt, at det tog for meget tid, når vi sad sammen alle sammen."

Hun fortæller, at forhandlingsplanen, som er blevet skitseret på ordførermødet fredag, har afslutning i løbet af en uges tid.

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier