Topdiplomater i protest mod Kofod

643 har underskrevet protestbrev efter omstridt job til Kristian Jensen.
Protesten kommer, efter at regeringen i denne uge udnævnte tidligere udenrigsminister Kristian Jensen (V) som en særlig diplomatisk udsending for Danmark uden om alle ministeriets normale procedurer. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Protesten kommer, efter at regeringen i denne uge udnævnte tidligere udenrigsminister Kristian Jensen (V) som en særlig diplomatisk udsending for Danmark uden om alle ministeriets normale procedurer. | Foto: Mads Claus Rasmussen
af Jyllands-Posten formidlet af ritzau

En række af de tungeste profiler og topdiplomater i Udenrigsministeriet har underskrevet et protestbrev, der er blevet afleveret til udenrigsminister Jeppe Kofod.

Det skriver Jyllands-Posten.

643 ansatte Udenrigsministeriet står bag brevet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Protesten kommer, efter at regeringen i denne uge udnævnte tidligere udenrigsminister Kristian Jensen (V) som en særlig diplomatisk udsending for Danmark uden om alle ministeriets normale procedurer.

Blandt underskriverne på protesten er tunge profiler som Danmarks ambassadør i Washington, Lone Wisborg og Carsten Staur, der er tidligere FN-ambassadør og forfatter til bogen ”Skilleveje” om Udenrigsministeriets historie. Han har offentligt på Facebook givet sin utilfredshed til kende ved at referere til sin egen bogs afsnit om, hvad diplomati og diplomatisk håndværk er.

Også Michael Zilmer-Johns, Udenrigsministeriets protokolchef, tidligere ambassadør i Nato og netop udpeget til at stå i spidsen for at kortlægge det nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske landskab har sat sit navn på brevet.

De ansatte giver i brevet blandt andet udtryk for, at politiske udnævnelser uden opslag påvirker karrierestrukturen i udenrigstjenesten.

"Hvis eksterne kandidater uden opslag besætter ambassadørposter i UM, vil det naturligvis optage stillinger, som ellers kunne være besat af kandidater fra udenrigstjenesten," står der i brevet, hvor de ansatte også peger på, at politiske udnævnelser påvirker Udenrigsministeriets mulighed for at holde på sine folk.

Opråbet fra de ansatte er et svar på et brev, som Jeppe Kofod har sendt til de ansatte for at forsvare ændringen af ansættelsesproceduren, som åbner for, at man i særlig tilfælde kan ansatte folk uden opslag.

Professor emeritus Jørgen Grønnegaard Christensen, som har et indgående kendskab til centraladministrationen, bemærker, at det er usædvanligt mange og også tunge profiler, som har skrevet under på brevet til Jeppe Kofod.

"Ministeren har et problem. Han står med en medarbejderstab, som er godt og grundigt sure. Han står over for et genopbygningsarbejde, og det er ikke rart for en minister at stå i," siger han til Jyllands-Posten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også