PolicyWatch

ISS' øverste chef lagde pres på minister om omstridt milliardkontrakt med Forsvaret

Forsvarsminister Trine Bramsen skulle åbne forhandlingerne om tabsgivende milliardkontrakt på facility service. Ellers ville ISS skrue ned for servicen, lød budskabet i fortroligt brev til ministeren fra ISS' øverste chef. Det viser en aktindsigt, som EjendomsWatch har fået.

Jacob Aarup-Andersen, ISS-topchef, gik direkte til forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at få åbnet forhandlingerne om omstridt milliardkontrakt. | Foto: Gregers Tycho

Det er magtpåliggende for servicekoncernen ISS at finde en løsning på den tabsgivende milliardkontrakt med Forsvaret, som gennem det seneste år er blevet den mest omtalte facility management-kontrakt i danmarkshistorien.

Det skyldes, at der internt i Forsvaret er stor utilfredshed med ydelserne, som ISS leverer.

Derfor er den absolutte ISS-top også engageret i ISS' kamp for at komme ud af aftalen med Forsvaret, som parterne lige nu forhandler om at afslutte.

Hidtil har det været ISS-koncernens chef for forretningsudvikling, Simon Kaiser, der har været ISS' ansigt udadtil på sagen.

Men nye dokumenter viser, at ISS' globale topchef, den tidligere Danske Bank-kronprins Jacob Aarup-Andersen, personligt tog affære for at få åbnet forhandlingerne om at afslutte kontrakten.

Brød kommandovejen

Det er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der er ansvarlig for aftalen, men Jacob Aarup-Andersen valgte at gå henover hovedet på styrelsen.

I stedet gik han direkte til den øverste chef for Forsvaret, forsvarsminister Trine Bramsen (S).

"ISS er nødt til at agere, som om der ikke kan findes en fælles løsning på partnerskabets problemet i form af en aftale om ophør eller andre tiltag," lød det i ISS-topchefens brev til ministeren fra 30. oktober sidste år.

Han indledte brevet med at beklage, at det var nødvendigt at inddrage ministeren og på den måde bryde kommandovejen, da ISS ellers kommunikerede med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Den dengang nytiltrådte topchef gjorde det også klart, at han havde en løsning klar i skuffen, da Forsvaret på det tidspunkt ikke var klar til at indgå i forhandlinger eller ændre kontrakten.

"Derfor iværksætter ISS nødvendige tiltag med henblik på at sikre en balancering af serviceleverancer i forhold til økonomien," lød Jacob Aarup-Andersens plan i brevet, som EjendomsWatch har fået aktindsigt i.

Det kan kun opfattes som om, at ISS ensidigt – og i større omfang end de allerede konstaterede serviceforringelser – vil reducere serviceniveauet

Bjørn Bisserup, daværende forsvarschef og chef for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Manglende respekt

Trine Bramsen lod daværende forsvarschef Bjørn Bisserup svare på brevet.

Her lagde forsvarschefen, der på det tidspunkt var fungerende chef for Ejendomstyrelsen, ikke skjul på, at presset ikke behagede ham.

"Det kan kun opfattes som om, at ISS ensidigt – og i større omfang end de allerede konstaterede serviceforringelser – vil reducere serviceniveauet," lød vurderingen fra Bjørn Bisserup, der sidste år gik på pension i Forsvaret til fordel for et job i lobbyistfirmaet Rud Pedersen.

Internt i Forsvaret er der stor utilfredshed med ISS. Det kommer til udtryk gennem den mere end 6000 personer store Facebook-gruppe "Til kamp mod ISS", hvor ansatte i Forsvaret på næsten daglig basis tilkendegiver deres utilfredshed ved at lave opslag med ulækker mad og mangelfuld rengøring.

Den utilfredshed noterede Bjørn Bisserup sig også:

"Jeg kan konstatere, at der fortsat er betydelig utilfredshed med ISS' leverancer, og det efterlader indtryk af, at det afgørende for ISS ikke er at levere i overensstemmelse med partnerskabskontrakten, men at minimere ISS' tab," skrev chefen for Ejendomsstyrelsen.

Bjørn Bisserup, tidligere forsvarschef, var på tidspunktet for brevet chef for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen.
Bjørn Bisserup, tidligere forsvarschef, var på tidspunktet for brevet chef for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen.

Professor: Man skal holde, hvad man lover

Ole Helby Petersen er professor på Roskilde Universitet og forsker bl.a. i offentligt-privat partnerskab. EjendomsWatch har vist ham dokumenterne i sagen.

Han peger på, at ISS som udgangspunkt skal levere det, man lover.

"Har man budt ind med en pris, som ikke er realistisk, er det med andre ord et tab, man som virksomhed må realisere. Man kan ikke efterfølgende komme og bede om flere penge eller justere på servicekvaliteten," siger Ole Helby Petersen.

På den anden side understreger han, at der kan være forhold i kontrakten, som han ikke kender til.

"Forhold eller forudsætninger, som er væsentligt anderledes, end hvad der er stillet i udsigt, kan give anledning til en genforhandling af kontrakten. Men ellers er man som leverandør bundet af kontraktens bestemmeler i aftaleperioden," lyder vurderingen fra professoren.

Uenighed om møde

Både Jacob Aarup-Andersen og Bjørn Bisserup henviser i deres respektive breve til et møde, de har haft i slutningen af september. De har vidt forskellige opfattelser af, hvad der på mødet blev givet håndslag på.

"Det var Ejendomsstyrelsen og ISS' målsætning, at denne løsning (ophør af kontrakten, red.) blev beskrevet i en hensigtserklæring nu," lyder Jacob Aarup-Andersens erklæring fra mødet.

Sådan husker Bjørn Bisserup det ikke.

"Jeg kan dog ikke genkende, at jeg eller andre i Ejendomsstyrelsen skulle have stillet ISS i udsigt, at der skal indgås en hensigtserklæring inden 4. november 2020," lyder det fra Bjørn Bisserup.

Der er ikke første gang, at ISS-chefer og repræsentanter fra Forsvaret ikke er på bølgelængde.

Da Simon Kaiser, der er chef for forretningsudvikling hos ISS-koncernen, tidligere på året fortalte, at hans oplevelse var, at der i Forsvaret ikke var den store lyst til at forhandle, blev det pure afvist af forsvarsministeren.

"Jeg kan ikke genkende billedet af, vi skulle have lagt hindringer i vejen eller blot er ude på at spare penge. Det her er ikke sort-hvidt, men handler om jura, og alle parter arbejder fortsat på en løsning," skrev forsvarsminister Trine Bramsen i et skriftligt svar til EjendomsWatch.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har tidligere afvist, at Forsvaret forsøgte at spænde ben for forhandlingerne. | Foto: Finn Frandsen
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har tidligere afvist, at Forsvaret forsøgte at spænde ben for forhandlingerne. | Foto: Finn Frandsen

Presset virkede

Jacob Aarup-Andersens brev kom efter, at ISS i månedsvis uden held havde forsøgt at råbe Forsvaret op. ISS' forsøg på skillsmisse er bl.a. dokumenteret i et brev fra Simon Kaiser fra sensommeren sidste år.

Simon Kaiser fra ISS gjorde det klart, at situationen var uholdbar.

"Dette skal ikke ses som et udspil for at smide håndklædet i ringen – men mere en løsning – for det går ikke i 2021 og frem med de udfordringer, vi har lige nu," lød tilbuddet fra Simon Kaiser, som Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse aldrig vendte tilbage på, da man ikke anså henvendelsen for et egentligt tilbud.

Det har også tidligere været fremme, at ISS har tilbudt 50 mio. kr. for at rive kontrakten i stykker. I Forsvaret har det været modstand mod at bryde kontrakten, har kommandørkaptajn Jan Quist Jakobsen tidligere forklaret.

"Hvis vi river kontrakten i stykker og kommer med en regning til skatteyderne, så har vi ikke gjort vores opgave godt nok," lød det i januar til EjendomsWatch fra Jan Quist Jakobsen, der er chef for kontraktstyringsafdelingen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Den omstridte kontrakt kan være på vej mod en afslutning, og dermed kan ISS få, hvad man vil have.

Parterne har i februar indledt forhandlinger om et ophør, efter forsvarsminister Trine Bramsen på et samråd gav grønt lys til, at parterne kunne indlede forhandlinger.

ISS og Forsvaret forhandler om at afslutte omstridt milliardkontrakt

ISS lander toplinje og margin inde for skiven – men leverer milliardunderskud

ISS-chef: "Der skal ikke være tvivl om at det er resultaterne der tæller"

Minister går i rette med ISS-chef om milliardkontrakt – afviser at spænde ben

Ekstraregninger sår tvivl om hvorvidt Forsvaret sparer penge på aftale med ISS

Tabsgivende kontrakt plager ISS: "Overordentligt vanskeligt at få tingene til at hænge sammen"

ISS-chef: "Der skal ikke være tvivl om at det er resultaterne der tæller"

Forsvaret ignorerede ISS' tilbud om at rive omstridt milliardkontrakt i stykker 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier