PolicyWatch

Revisorer advarer: Voldsom stigning i anmeldelser om økonomisk kriminalitet

På ti år er antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet femdoblet, lyder det i en ny analyse fra revisorforeningen FSR. Politikere kræver handling. Skatteministeren og justitsministeren er enige

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, har gennemgået FSR’s analyse og mener, den udstiller Danmark som et "eldorado" for svindlere. | Foto: Aleksander Klug

Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet er steget kraftigt over en periode på ti år. Det viser en analyse, som foreningen FSR – Danske Revisorer har udarbejdet, skriver Information og Finans.

"Uanset om vi ser på bedrageri, skatte- og momssvig, hvidvask af sorte penge eller andre former for økonomisk kriminalitet, så er der tale om en nærmest eksplosiv stigning," siger Charlotte Jepsen, der er administrerende direktør i FSR.

FSR’s analyse bygger på tal fra Danmarks Statistik og viser, at der er sket en stigning fra 13.000 anmeldelser om økonomisk kriminalitet i 2009 til næsten 70.000 anmeldelser i 2019. Altså mere end en femdobling.

Antal sigtelser og domme er også steget i takt med, at antallet af anmeldelser er steget.

"Stigningen i anmeldelser kan skyldes flere ting. Noget kan skyldes, at der er mere økonomisk kriminalitet i samfundet. Andet kan skyldes, at der er mere fokus på økonomisk kriminalitet end tidligere. Det er formentlig en kombination. Men når vi samtidig kan se, at sigtelser og domme følger udviklingen i anmeldelser, så viser det jo at anmeldelserne generelt ikke er grundløse," siger Charlotte Jepsen til Information og Finans.

Professor i revision ved CBS og ekspert i økonomisk kriminalitet Kim Klarskov Jeppesen peger på, at en del af forklaringen på stigningen i anmeldelser af økonomisk kriminalitet kan være, at skattekontrollen er blevet svækket i samme periode:

"Kontrol vedrørende skattesvig er Skattestyrelsens opgave, og det er jo nærliggende at se de mange sager som en konsekvens af nedskæringerne på skattekontrollen."

I forhold til de tungere former for økonomisk kriminalitet, blandt andet skatte- og momssvig, hvidvask og mandatsvig, er antallet af anmeldelser i de ti år steget fra små 3.000 anmeldelser i 2009 til cirka 18.000 anmeldelser i 2019.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, har gennemgået FSR’s analyse og mener, den udstiller Danmark som et "eldorado" for svindlere:

"Vores kontrol er for ringe," siger han.

"Det er efter min opfattelse klart, at vi skal have den styrket hele vejen rundt. Det vil i sidste instans være en overskudsforretning med merprovenu i statskassen."

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, har også læst FSR’s analyse. Han vil nu bede regeringen om en redegørelse for de samfundsøkonomiske omkostninger ved den økonomiske kriminalitet.

"Vi kan ikke leve med det her dræn af fælleskassen. Det er en åreladning af samfundet på milliarder af kroner hvert år. Vi skal have skattekontrollen op på et meget højere niveau," siger Rune Lund.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at »kriminaliteten i vores samfund bliver mere global, digital og kompleks."

"Jeg mener derfor, at der er behov for at gentænke indsatsen mod den komplekse økonomiske og organiserede kriminalitet," siger han og peger på den seneste flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden, hvor der er fokus på indsatsen mod den økonomiske kriminalitet og specifikt på hvidvask.

Skatteminister Morten Bødskov (S) har gennemgået FSR's analyse og forklarer, at regeringens igangværende arbejde med at udbygge skattekontrollen netop er rettet mod de problemer, som analysen peger på:

"Skattekontrolreformen har en meget direkte linje til det, som FSR konstaterer i deres rapport, nemlig at der er en enorm udfordring med økonomisk kriminalitet og skatteøkonomisk kriminalitet."

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier