PolicyWatch

Venstre er skeptisk overfor at lade staten overdrage coronalån

Virksomheder har lånt 30 milliarder kroner, som regeringen angiveligt vil lade bankerne overtage lånene for.

Skatteordfører, Louise Schack Elholm (V). | Foto: Aleksander Klug

Det er et kerneprincip for liberalister, at staten ikke skal agere långiver for virksomheder. Men under coronaudbruddet er meget vendt på hovedet.

Således er Venstre skeptisk overfor at lade staten overdrage virksomhedernes milliardlån til bankerne. Det skyldes, at markedet stadig er usikkert på grund af coronasituationen.

Regeringen er ifølge Jyllands-Posten i dialog med bankerne om, hvorvidt de kan overtage gælden og stå for inddrivelsen af pengene, som virksomheder skylder i form af lån til moms og skat. Venstre er skeptisk.

"Jeg er lidt bekymret i forhold til de virksomheder, der stadig er underlagt restriktioner og ikke har en jordisk chance for at låne pengene i den finansielle sektor," siger skatteordfører Louise Schack Elholm (V).

Bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, siger, at bankerne er klar til at tage et ansvar i forhold til at hjælpe de "levedygtige" virksomheder ud af krisen.

Coronalånene beløber sig til næsten 30 milliarder kroner og kan vokse yderligere. Fra 1. november skal de første lån betales tilbage.

Erhvervsorganisationer og politikere har efterlyst en afdragsordning, fordi de frygter en konkursbølge.

Skatteminister Morten Bødskov (S) har ingen kommentarer til historien.

Venstre vil gerne se det samlede forslag. Ifølge partiet giver det god mening, at staten fortsat agerer långiver i denne situation.

"Man kan ikke se det som et normalt samfund. Virksomhederne er pålagt restriktioner. Det ville være noget helt andet, hvis de kunne agere på et almindeligt marked efter markedsvilkår. Vi er i den grad i undtagelsestilstand i forhold til for eksempel turistbranchen", siger Louise Schack Elholm.

Medie: Regeringen vil lade banker overtage virksomheders skattegæld 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier