PolicyWatch

Massevaccination mod covid-19 ventes afsluttet i august

Det kommer særligt de 30-34-årige til gavn, at vaccineplan rykkes to uger frem. 12-15-årige indkaldes snart.Opdateret.

Foto: Finn Frandsen

Alle borgere i Danmark, der ønsker det, ventes at være færdigvaccineret mod covid-19 inden 29. august. Det er to uger før end hidtil ventet.

Det fremgår af en ny vaccineplan fra Sundhedsstyrelsen, som er blevet offentliggjort tirsdag formiddag.

Den opdaterede vaccineplan betyder konkret, at de 30-34-årige kan blive inviteret to uger tidligere end forventet. De begynder derfor allerede at få et brev i e-Boks fra denne eller næste uge.

De 12-15-årige er med i vaccinationsplanen for første gang. De bliver forventeligt inviteret fra uge 29. Det er den uge, der begynder 19. juli.

"Jeg synes sådan set, at det er lidt historisk, at vi nu kan se enden på vores vaccinationsprogram," siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

"Vi har brugt nogle vacciner, der er enormt effektive, og vi har en virkelig høj tilslutning, og nu får vi også de 12-15-årige med i vaccinationskalenderen. Så vi kommer også til at have en rigtig høj immunitet i befolkningen. Så på den måde er det jo en milepæl," siger hun.

Den nye prognose kommer, efter at det er blevet meldt ud, at Danmark modtager flere vaccinedoser fra Moderna og Pfizer/BioNTech. Det er de to vacciner, der indgår i det generelle vaccinationsprogram.

Særligt et køb af over en million vaccinedoser fra Rumænien fremrykker udrulningen af vaccinerne.

Med de ekstra vaccineleverancer forkortes også perioden mellem de to vaccinestik, der skal til, før man kan kalde sig færdigvaccineret.

Ifølge Sundhedsstyrelsen betyder det, at borgere, der bliver inviteret til coronavaccination, som udgangspunkt kommer til at have fire uger mellem stikkene. I Danmark går der på nuværende tidspunkt typisk mellem fem og seks uger mellem de to stik.

Sker der ændringer i vaccineplanen frem mod september, vil der ifølge Sundhedsstyrelsen kun være tale om "mindre forskydninger".

Det skyldes både de ekstra vaccineleverancer, men også, at man ikke forventer, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vil godkende vaccinen fra producenten CureVac. Derfor er det helt undladt i regnestykket. Det har styrelsen ellers gjort hidtil.

Om vaccinationsplanens afslutning er enden på coronavaccination i det hele taget, er ifølge Helene Probst for tidligt at sige.

Det vil nemlig især afhænge af effektiviteten af vaccinerne, som styrelsen forventer at blive endnu klogere på over sommeren.

På nuværende tidspunkt vurderer Sundhedsstyrelsen, at man er immun i minimum et år efter vaccination.

"Det er noget af det, vi vil holde rigtig nøje øje med, om der bliver brug for revaccination - og om det bliver udvalgte målgrupper eller den samlede befolkning. Det er for tidligt at sige, men det bliver i hvert fald ikke før årsskiftet," siger vicedirektøren.

Pfizer-vacciner fra Rumænien kan komme til Danmark 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier