Økologer foreslår krav om æg på køl fjernet

Der er god grund til at gentænke, om der er begrundelse for at opretholde lovgivningen om. at æg skal holdes på køl, mener man i Økologisk Landsforening. Særligt et unødvendigt stort CO2-forbrug fremhæves som argument.
Foto: Sofia Busk/INDBLIK
Foto: Sofia Busk/INDBLIK

Danmark har som det eneste land i EU krav om, at æg i detailhandlen skal holdes på køl. Det ønsker Økologisk Landsforening nu at gøre op med. Det skriver interesseorganisationen i en henvendelse til Fødevareministeriet.

De danske regler betyder i dag, at alle æg skal holdes på køl, fra de afhentes ved producenten, til de ender på grossistlagrene eller i supermarkederne. Heller ikke restauranter eller offentlige køkkener går fri. Det betyder ifølge foreningen en unødvendig stor kølekapacitet, hvilket resulterer i et stort CO2-forbrug.

"Der er rigtig mange kølerum, køleskabe og kølevogne, som brænder en masse strøm og diesel af på at holde danske æg på køl. Ovenikøbet i en tid, hvor vi er nødsaget til at se kritisk på, hvordan vi udnytter vores knappe ressourcer," skriver Økologisk Landsforening med formand Per Kølster i front.

Foruden klimaaspektet peger organisationen på, at slukkede køleskabe- og rum også kunne spare Fødevarestyrelsen og relaterede virksomheder for det bureakrati, der er forbundet med vedligeholdelse af egenkontrolprogrammer og temperaturkontrol.

"Der synes derfor at være meget god grund til at spørge sig selv, om der er en god begrundelse for at opretholde et stort CO2-forbrug på at stille krav om, at æg skal være på køl fra de indsamles, til de når forbrugeren," skriver foreningen.

I Danmark må æg i overensstemmelse med EU-forordningen markedsføres med en holdbarhed på max. 28 dage efter læggedato. Ved æg, der ikke er på køl, er EU-reglerne de samme.

De danske regler for nedkøling gælder dog ikke stalddørssalg af æg, hvor Fødevarestyrelsen har givet grønt lys til, at de er fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Kæmpe lakseprojekt i Skagen når første milepæl

Hartmann nedjusterer på grund af høje råvarepriser og lav efterspørgsel

Danmarks største grøntsagsproducent har 15-doblet salget af økologi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også