PolicyWatch

Regeringen vil sænke dagpenge for nyuddannede til 9500 om måneden

Nyuddannede uden arbejde skal klare sig for mindre, lægger regeringen op til i reformudspil.

Fremtidens studerende kan se frem til markant lavere dagpenge, hvis de ikke får arbejde så snart, de er færdige. | Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger

Tirsdag formiddag fremlægger regeringen reformudspillet "Danmark kan mere 1". Bliver det udspil til virkelighed, vil det indebære en lavere dagpengesats for unge nyuddannede uden børn.

I dag kan man som nyuddannet modtage 13.815 kroner i dagpenge om måneden, men her vil regeringen ifølge Ritzaus oplysninger sætte beløbet ned til 9500 kroner. Har man børn eller er over 30 år, er man berettiget til 15.844 kroner, og det vil der ikke blive pillet ved.

I udspillet, som Mette Frederiksen (S) sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tirsdag vil præsentere, vil det tilsyneladende også fremgå, at regeringen ønsker at få omkring 10.000 ekstra personer i beskæftigelse.

Ifølge TV 2 er der desuden lagt op til en ændring af dagpengesystemet, hvor der vil blive indført en trappemodel med en forhøjet sats for dem, der lige er blevet ledige - en sats, som derefter gradvist nedjusteres.

Derudover lægger regeringen op til 37 timers aktiveringspligt om ugen for jobparate kontanthjælpsmodtagere. Desuden vil regeringen ifølge Ritzaus oplysninger lægge op til at fjerne modregning i pensionen, hvis pensionister har et job.

Arbejdsgiverne har de seneste dage foreslået en lavere dagpengesats for nyuddannede. Blandt andet har Dansk Arbejdsgiverforening foreslået at sænke satsen og give en bonus til virksomheder, der ansætter ledige fra uddannelser med en høj arbejdsløshed for nyuddannede.

Udspillet kommer kun en uge efter, at finansministeren præsenterede et forslag til en finanslov - på et tidspunkt, hvor flere brancher har meget svært ved at finde den nødvendige arbejdskraft.

Regeringen vil finansiere sit udspil gennem overskuddet fra, at flere kommer i job, og ved hjælp af en øget aktiebeskatning. Ifølge Ritzaus oplysninger vil satsen for gevinster på over 56.500 kroner blive hævet til 45 procent fra 42 procent.

Medie: Regeringen vil hæve aktieskatten til 45 procent

V-ordfører kalder flere forslag i regeringens reformudspil for fornuftige og er klar til forhandlinger 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier