PolicyWatch

Professor kalder talkrig om lavbundsjorder ligegyldig - hastighed er i stedet afgørende

Professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet mener, at både regeringen og blå bloks ambitioner om at udtage lavbundsjorder kan forløses. Man bør ikke diskutere, hvor meget der skal udtages, men i stedet hvor hurtigt.

Jørgen E. Olesen, professor på Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, fastslår, at det vigtigste er at få gjort noget, fremfor at blive ved med at tale om, hvor mange hektar lavbundsjorde, der skal udtages. | Foto: PR-foto/Jesper Rais/Aarhus Universitet

Regeringen har i sit landbrugsudspil lagt op til, at der skal udtages 88.500 hektar lavbundsjord i Danmark, mens blå blok i sidste uge overgik regeringen med et ønske om at udtage 100.000 hektar.

Men det er "same-same", om det bliver det ene eller det andet – og talkrigen er ifølge Jørgen E. Olesen, der er professor på Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, mere eller mindre ligegyldig.

Det vurderer han i et interview med Landbrugsavisen.

"Problemet er i dag, at det går for langsomt. Processerne er ikke strømlinede nok. Det, der skal til, er, at myndigheder muligvis sammen med rådgivende ingeniører sætter sig sammen og
får lavet nogle standardiserede procedurer," siger han.

Professoren understreger, at en af udfordring i dag er, at der typisk er flere lodsejere inde over lavbundsjordene, som skal sige ja til alle betingelserne. Begge ambitioner om udtagelsen vil derfor kunne lade sig gøre, men langsommeligheden er den største forhindring.

Landbrugsminister om blåt udspil: "Det virker uambitiøst og utroværdigt"

Venstre efter kras kritik fra regeringen og støtter: "Vi går stadig efter en bred aftale"

Forskere tvivler på effekt af tiltag i blåt klimaudspil 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier