PolicyWatch

Afdelingschef: Ministerium var sikre på manglende hjemmel til minkaflivning

Skønt fagministerium var sikker på manglende hjemmel til minkaflivning, overlevede tanken i halvanden måned. Det fortæller afdelingchef i torsdagens afhøringer i minksag. (Opdateret)

Ifølge afdelingschef Tejs Binderup fra Miljø- og Fødevareministeriet var der i ministeriet en klar opfattelse af, at der ikke var lovhjemmel til at slå alle mink ihjel. | Foto: Philip Davali

Allerede i september sidste år stod det internt i det daværende Miljø- og Fødevareministerium klart, at hvis alle mink i Danmark skulle aflives, skulle der skabes ny lovgivning, der gav myndighederne lov til at kræve dette.

Det forklarer afdelingschef Tejs Binderup fra det daværende ministerium under sin afhøring for Minkkommissionen.

Ifølge både ham og interne mails, der bliver vist under afhøringen, er der i september en klar opfattelse i Miljø- og Fødevareministeriet af, at lov om hold af dyr ikke giver myndighederne hjemmel til at slå alle mink ihjel.

I en mail sendt 18. september mellem embedsmænd i ministeriet fremgår det blandt andet:

"Der er pt. ikke juridisk hjemmel til aflivning af ikke syge (det vil sige raske) dyr, hvorfor en sådan juridisk hjemmel skal etableres."

Ifølge Tejs Binderup var det ikke noget, der herskede tvivl eller diskussion om i ministeriet.

"Der har ikke internt hos os været tvivl om, at lov af hold om dyr ikke kan bruges til at slå alle dyr ned," siger han.

"Det var grundfornemmelsen, at det kunne man ikke."

Et kort vindue med tvivl

Da regeringen 4. november annoncerede, at alle mink skulle aflives, var det ifølge regeringens egen redegørelse alligevel med en arbejdstese om, at der var hjemmel i lov om hold med dyr.

Fra den redegørelse kan man også læse, at det i et cover (en slags notat) fra 22. september fremgår, at det vil kræve ny lovgivning at kræve alle mink aflivet.

I dagene efter besluttes det, at Miljø- og Fødevareministeriet sammen med Justitsministeriet og Sundhedsministeriet skal forberede en afklaring af behovet for lovgivning.

Men ifølge Tejs Binderup er der på intet tidspunkt i det daværende Miljø- og Fødevareministerium tvivl om, at lov om hold af dyr ikke havde hjemmel til at aflive alle mink.

"Det har hele tiden været sådan, vores holdning var. Så har der været en kort periode fra 4. (november, red.) ved middagstid til 5. (november, red.) ved middagstid, hvor der er nogen, der siger: Vi tror, at vi kan bruge jeres hjemmel alligevel,!" siger han.

Afhøringen af Tejs Binderup nåede ikke længere i forløbet end til slutningen af september. Afhøringen blev ikke færdiggjort torsdag og skal genoptages til november.

Ved en afhøring senere torsdag fortalte kontorchef Paolo Drostby, at vurderingen fra Miljø- og Fødevareministeriet udfordres af Sundheds- og Ældreministeriet, der mener, at der måske er hjemmel i lov om hold af dyr.

Paolo Drostby fastholder også, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke var i tvivl om den manglende hjemmel.

"Den opfattelse bliver udfordret i Sundheds- og Ældreministeriet. Jeg tror, at det var Sundhedsministeriets retskontor. Det spørgsmål forelægger vi for Justitsministeriet," siger Paolo Drostby.

5. november svarer Justitsministeriet, at der ikke er hjemmel i lov om hold af dyr.

I mellemtiden har regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) dog meddelt, at alle mink skal slås ihjel.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier