PolicyWatch

Klimarådet: Regeringen bør sløjfe støtten til biogas i transportsektoren

Gevinsten ved at bruge biogas til lastbiler er minimal sammenlignet med alternativerne. Danmark bør derfor se i en anden retning, når det gælder den grønne omstilling af transportsektoren. Det konkluderer Klimarådet i en ny rapport.

Foto: PR Arla

Regeringen bør sløjfe støtten til biogas i transportsektoren, og et sats på området kan ende i en blindgyde for den grønne omstilling inden for lastbiltransport. Sådan lyder anbefalingen fra Klimarådet, der står for at kontrollere regeringens klimapolitik, i en ny rapport. Det skriver Børsen.

Frem for at satse på biogas på den korte bane bør sektoren smide penge efter elektricitet som drivkraften for tung transport, mener Niels Buus, der er transportøkonom og medlem af Klimarådet.

"Det kan godt være, at der er nicheproduktioner, der har fordel af at bruge biogas, men samfundet og klimaet vil have mere gavn af at transportsektoren omstilles til de langsigtede elbaserede løsninger i takt med, at det bliver muligt," siger han i et interview med avisen.

Anbefalingen møder fortvivlelse hos danske vognmænd, som har investeret i biogaslastbiler i troen på, at den teknologi er fremtiden. De sår nu også tvivl om investeringslysten i den grønne omstilling.

Arla bestiller yderligere biogaslastbiler: El-drevne er for dyre

Første biogas-tankanlæg åbnet i Ishøj 

Arla er en af de største danske virksomheder, som har investeret i biogaslastbiler. Mejerikoncernen har kørt to pilotprojekter med dem og bestilte i august yderligere fem biogaslastbiler til transportflåden.

Arla ejer 200 lastbiler i Danmark, som leverer mælk til godt 2.600 detailbutikker dagligt. Selskabet forventer at udskifte 25-30 lastbiler over de næste år, hvor biogaslastbilerne anses for at "være i spil".

Det var også tilbage i august, det første biogasanlæg til at betjene lastbiler åbnede i Ishøj. Tankanlægget, der er det første af fire, vakte stor begejstring hos transportminister Benny Engelbrecht.

"Det er forhåbningen, at biogasteknologien kan spille en væsentlig rolle i den grønne omstilling af erhvervstransporten og dermed mindske transportbranchens klimaaftryk," sagde han dengang.

Vognmænd er fortvivlede over muligt stop af tilskud til biogaslastbiler 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier