PolicyWatch

Grøn forskning får størstedel af knap tre milliarder i ny aftale

1,6 ud af knap 3 milliarder skal bruges til grøn forskning. Det fremgår af første delaftale af finanslov.

Foto: Jens Dresling

Folketingets partier har indgået en bred aftale om at afsætte knap tre milliarder kroner til grøn forskning, ny teknologi og sundhedsforskning.

Det fremgår torsdag aften af en aftale om forskningsreserven. Det er den første delaftale af finansloven for næste år.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

"Det er den første aftale, jeg indgår som ny minister, og jeg er meget glad for, at vi har indgået en bred aftale. Med aftalen prioriterer vi at finde løsninger på store samfundsudfordringer og skabe danske arbejdspladser. Derfor er det her en aftale med fokus på det grønne område, sundhed og markante prioriteringer inden for digitalisering, teknologi og innovation," siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Omkring 1,6 milliarder kroner skal gå til grøn forskning.

Pengene går blandt andet til forskning i at fange og lagre CO2 og produktion af grønne brændstoffer (PTX) til transport og industri.

Det kan også være mere klimavenligt landbrug og fødevareproduktion samt øget genanvendelse af plastik og tøj, skriver ministeriet i en meddelelse.

Med aftalen afsættes der yderligere 0,6 milliarder kroner til at understøtte forskning og innovation inden for digitalisering og nye teknologier, mens 0,4 milliarder skal gå til forskning og innovation inden for sundhed og med betydning for den danske life science-industri, lyder det.

"Vi skal sørge for, at forskningen hele tiden bidrager til at skabe danske arbejdspladser. Prioriteringen af nye teknologier og digitalisering skal komme produktionsDanmark til gode, men også skabe grobund for at virksomheder kan udvikle nye løsninger og produkter, som kan eksporteres og sælges i hele verden," siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Mere fra PolicyWatch

DI opretter nyt talerør: DI Ejendom

Talerøret Ejendomdanmark får ny konkurrent i erhvervsorganisationen DI, der sammen med ti selskaber i branchen etablerer DI Ejendom. Jeudan-direktør er blandt de drivende kræfter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier