Regeringen kunne have oplyst nyt om mink-sms'er før valg

Ekstra Bladet skriver, at statsministeren og tre embedsfolk før kommunalvalget kunne have fortalt om, at det ikke var lykkedes politiet at genskabe mink-sms'er.
Minkkommissionen var ikke med til at time offentliggørelsen af nyt om mink-sms'er. | Foto: Jens Dresling
Minkkommissionen var ikke med til at time offentliggørelsen af nyt om mink-sms'er. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Det var statsminister Mette Frederiksen (S) og topembedsfolk, der selv valgte først at offentliggøre nyt om mink-sms'er efter kommunalvalget.

Det skriver Ekstra Bladet, der har fået et svar fra den kommission, der undersøger forløbet omkring beslutningen om at slå alle mink i Danmark ned. En beslutning, der ikke var lovhjemmel til, da den blev truffet.

"Minkkommissionen havde ingen indflydelse på, hvornår kuverterne åbnedes," skriver kommissionen til Ekstra Bladet.

Da det tidligere kom frem, at statsminister Mette Frederiksen og tre absolutte topfolk i Statsministeriet automatisk har slettet sms'er, blev politiet sat til at forsøge at genskabe dem.

Den 15. november kom svaret, at det ikke kunne ske. At det ikke var muligt - og at korrespondancen dermed ikke kommer til at se dagens lys - blev først offentliggjort dagen efter kommunalvalget, nemlig den 17. november.

Men det kunne statsministeren altså have oplyst allerede mandag den 15. november. Dagen før kommunalvalget.

Som svar på kritik om, at nyheden først kom efter valget, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) to dage efter valget, at tidspunktet og forløbet omkring offentliggørelsen var aftalt med kommissionen. Og altså ikke var op til statsministeren og de andre implicerede.

Adspurgt om, hvorvidt timingen var bevidst, sagde han:

"Det passer simpelthen ikke. Processen har været, at vi fik materialet om fredagen i forseglede kuverter, så aftalte vi med Minkkommissionen, at vi skulle mødes."

Svaret fra Minkkommissionen er dog altså, at man alene har aftalt, at de implicerede skulle have mulighed for at få svaret af politiets undersøgelse af telefoner først. Ikke hvornår resultatet af undersøgelsen kunne blive meldt ud.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde den 17. november, da nyheden om, at sms'erne ikke kunne genskabes blev meldt ud, at han ikke stolede på regeringen i sagen.

"Det her handler om, at regeringen, magtfuldkommen som den er, udskyder det her til efter et kommunal- og regionsrådsvalg af frygt for, at det skal påvirke valget. Jeg synes simpelthen, at det er uordentligt," sagde han.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også