PolicyWatch

Slagsmålet om flere it-studiepladser: Læs hele forløbet her

Der er stor efterspørsel på it-folk i både it-branchen og i det generelle erhvervsliv, men det er uvist, om der de kommende år vil være flere eller færre it-studiepladser.

Foto: ITU / PR

Som et modsvar til det politiske krav om at flytte 10 pct af studiepladserne på universiteterne ud af de fire største byer, offentliggjorde IT-Universitetet (ITU) den 18. juni 2021 en plan om at oprette en campus i Vejle.

Planen var underskrevet som en hensigtserklæring af både ITU Vejle Kommune og Dandy Business Park, der skulle lægge lokaler til.

Planen mødte stor opbakning fra både politikere, foreninger og fra it-branchen.

Fra branchen side mangler der mange medarbejdere, og ITU så sig nødsaget til at afvise omkring halvdelen af alle ansøgere i 2019. Økonomien var ikke til det.

Men Venstres it-ordfører, Christoffer Melson, kunne i september oplyse til ITWatch, at partiet var klar til at proritere finansiering til ITU's campus i Vejle i de kommende finanslovsforhandlinger.

I samme artikel bakkes Christoffer Melson op af Socialdemokratiets it-ordfører, Kasper Roug.

"Det ligger fint i tråd med regeringens politik, så det mener jeg sagtens, man kan se på," sagde Kasper Roug tilbage i september.

Nedskæringer af studiepladser

Mens ITU venter på udkommet af finanslovsforhandlingerne, fremlægger de den plan, som alle universiteter er blevet pålagt at fremlægge: en plan for udflytning eller nedlukning af studiepladser i de fire største byer.

På det her tidspunkt har ITU kun sin ene campus i København og derfor ingen muligheder for udflytning.

Det bliver i stedet en nedlukning af 86 studiepladser, hvor pladser skal findes på et stort udvalg af uddannelser ud fra størrelsen. De største skal skære flest. Der blev dog ikke sat konkrete ord på uddannelsesretningerne.

Planen, eller nærmere årsagen til planen, mødte heftig kritik fra samme parter, der støttede op om ITU's Vejle-campus.

Brancheorganisationerne DI Digital og IT-Branchen kaldte det tankeløst og tunnelsynet.

Politikere på begge fløje var ligeledes kritiske. Det gjaldt naturligvis Venstres it-ordfører, Christoffer Melson, men også Socialdemokratiets egen overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen, der generelt er meget bekymret for at studiepladserne forsvinder.

Kritiken fik uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) til at udtale til ITWatch, at regeringen vil se på, hvordan man kan "øge antal af uddannelsespladser på it-uddannelser de steder i landet, hvor der er potentiale for at tiltrække flere studerende:"

Lægger plan i graven

Da finansloven endelig faldt på plads i midten af december, var der ingen finansiering af en campus i Vejle. I mellemtiden var Syddansk Universitet også kommet med en plan, der mange måder lignede den, som ITU havde sat i søen.

I december blev SDU's plan så til en hensigtserklæring, og det fik ITU til helt at droppe Vejle som en ekstra campus.

Støtten til ITU og til flere studiepladser generelt er stadig intakt fra branchens side, der efter ITU's udmelding er ude og kræve politiske handling.

Den fælles melding er, at der skal være flere it-studiepladser, ikke færre. Flere mener, at man bør finde økonomi til begge planer, mens fagforeningen Prosa opfordrer de to universiteter til at samarbejde.

Hvordan hele slagsmålet om flere studiepladser ender, kommer der efter planen svar på i løbet af foråret. Hvordan SDU's konkrete plan for Vejle ser ud, er også stadig på tegnebrættet.

IT-Universitetet fjerner studiepladser 

Politikere på stribe kritiserer udflytningsplaner af uddannelsespladser

Politisk aftale bløder op på reduktionskrav på studiepladser 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier