PolicyWatch

Sygehuse er ved at løbe tør for effektiv coronabehandling

Behandlingen Sotrovimab, der effektivt forebygger indlæggelser med coronavirus, er ved at være en mangelvare. Opdateret.

Det er de folk, der er i allerhøjest risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes med coronavirus, som tilbydes det nye middel Sotrovimab. Der er lav lagerbeholdning, efter at flere lande har fået øjnene op for midlet | Foto: René Schütze

Landets sygehuse er ved at løbe tør for lægemidlet Sotrovimab. Et middel, der som det første effektivt kan forebygge indlæggelser af folk, der bliver smittet med omikronvarianten.

Det fortæller Jan Gerstoft, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet, til DR's Orientering på P1.

Aktuelt er der 850 behandlinger med midlet tilbage på Region Hovedstadens Apotek, der er landets største. Herfra leveres der lægemidler til landets sygehuse.

"Lige nu har vi relativt lidt. Det betyder, at vi begynder at indskrænke forbruget, så det kun er patienter i allerhøjest risiko, der kan få den."

"Det er bestemt et problem, for vi ville gerne give det til så mange som muligt, men det har vi altså ikke mulighed for lige nu," siger Jan Gerstoft til P1.

Sotrovimab er i høj kurs internationalt, fordi det har vist sig at være effektivt mod omikron, og studier har ifølge Jan Gerstoft vist, at behandlingen kan forebygge indlæggelser med 85 procent.

Andre antistofbehandlinger virker ikke over for den nye variant.

Lægemidlet sprøjtes ind i kroppen, og det tager cirka en halv times tid. Sotrovimab kan hjælpe de mennesker, der trods vaccination ikke har udviklet de nødvendige antistoffer til at beskytte mod infektionen.

Det fortæller Henrik Nielsen, der er professor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

"Det er et kunstigt fremstillet antistof imod coronavirus, som vi kan bruge i de situationer, hvor patienten af en eller anden grund ikke selv har dannet antistoffer mod infektionen."

"Så kan vi tilføre kroppen det, den mangler, og dermed hjælpe immunsystemet til at nedkæmpe infektionen," siger han til Ritzau.

Midlet skal gives, kort efter at en person er bekræftet smittet med virusset.

Det er i øjeblikket kun for folk i højrisiko, og altså ikke generelt folk i risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

Selv om lagerbeholdningen af Sotrovimab er lav, og det altså skal prioriteres, hvem der kan få det, ser Henrik Nielsen positivt på situationen.

"For et par måneder siden havde vi slet ikke det lægemiddel tilgængeligt til nogen patienter. Nu kan vi bruge det, hvor det er mest gavnligt, og så håber vi, at der over de næste måneder kommer mere af lægemidlet fra fabrikken," siger overlægen.

Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, kalder manglen for "virkelig ærgerlig".

"På den korte bane giver det et problem. Det er der ingen tvivl om, for det var indarbejdet i den måde, det fungerede på på hospitalerne, og det var udvalgt, hvem der skulle have det," siger han til Ritzau.

Han er sikker på, at firmaet bag skruer op for produktionen for at imødekomme efterspørgslen. I mellemtiden er der ifølge Lundgren alternativer til behandlingen.

"Der er flere andre lægemidler, der kan bruges. Man kan enten bruge et stof, som vi også bruger til at behandle indlagte. Det er bare mere bøvlet, fordi det skal gives tre dage i træk."

"Der er også de her tabletbehandlinger, som er under udvikling," siger Jens Lundgren.

Der ventes nye leverancer af Sotrovimab i midten af januar.

Både Lægemiddelstyrelsen og medicinleverandøren Amgros er på juleferie og har ikke kunnet oplyse forventet leveringstidspunkt til DR.

Vaccination af de yngste elever kan sikre skolestart

Myndigheder fremrykker boosterstik til 18- til 39-årige 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier