PolicyWatch

Skybrudstunnel får metrolignende dimensioner

Første spadestik til en underjordisk skybrudstunnel bliver nu taget. Den skal klimasikre hovedstadsområdet mod den øgede mængde skybrud, vi vil se i fremtiden.

Svanemøllen Skybrudstunnel skal afhjælpe oversvømmelser i det nordlige hovedstadsområde ved at opsamle vand fra fire kommuner; Gladsaxe (rød), Gentofte (grøn), København (blå) og et hjørne af Frederiksberg (gul). | Foto: HOFOR A/S

Et nyt, underjordisk milliard-projekt til sikring mod skybrud i hovedstadsområdet bliver nu skudt i gang af de fire kommuner København, Gentofte, Gladsaxe og Frederiksberg. Mellem 2024 og 2030 vil det give gener for både trafikken og beboerne i de berørte lokalområder. Til gengæld vil det medvirke til at forhindre både oversvømmelser og svær forurening af både Utterslev Mose, Emdrup Sø og Øresund.

Svanemøllen Skybrudstunnel bliver landets største af sin art og supplerer en række andre lignende projekter i hovedstadsområdet. Den kommende tunnel får metrolignende dimensioner og vil kunne tilbageholde mere end 100.000 m3 overløbsvand, når den står klar i 2030.

Den samlede pris for den ti kilometer lange tunnelstrækning bliver omkring 3 mia. kr. Det oplyser Helle Kay, der er projektleder for Svanemøllen Skybrudstunnel.

Beløbet indeholder både anlægssummen, det forberedende arbejde, intern timeafregning og ekstern rådgivning.

Vil vare flere år

Det kommer til at vare et par år, før udbuddet af det store anlægsarbejde kan gå i gang. Det bliver udbudt i flere pakker, men alle pakkerne har en størrelse, som gør det nødvendigt at sende dem i udbud efter EUs regler.

Det er en aftale mellem tre forsyningsselskaber, der gør det muligt at gennemføre projektet, der rent fysisk får metrolignende dimensioner: Hofor for København, Novafos for Gentofte og Gladsaxe kommuner og Frederiksberg Forsyning.

København står for 57 pct. af budgettet, Gentofte 23 pct., Gladsaxe 19 pct. og Frederiksberg 1 pct. Frederiksbergs deltagelse skyldes, at en mindre del af Frederiksbergs skybrudsvand vil bevæge sig i retning af den nye tunnel, når den er færdig.

Under anlægsfasen vil der på en ti km lang strækning være ni store og en håndfuld mindre byggepladser.

Skybrudstunnellen skal ligge 10-30 meter under jorden og vil med en forgrening løbe fra kanten af Frederiksberg og fra Gladsaxe og Gentofte via København ud til spidsen af Nordhavnen med forbindelse til renseanlægget Lynetten – i alt 10 kilometer tunnelrør.

"Nogle af byggepladserne ligger afsides, mens andre kommer til at påvirke lokalområdet i de år, hvor byggepladsen er der. Når arbejdet med tunnelen er færdigt, vil der blot være udluftningskanaler og andre mindre tekniske installationer på overfladen. Kun pumpestationen ved spidsen af Nordhavn vil være markant synlig, når vi er færdige med arbejdet," siger Helle Kay.

Forurenet spildevand

Udover oversvømmelser kan skybrud også føre til forurening, som følge af at regnvandet opblandes med spildevand. I de seneste år har der typisk været 12 overløb, hvor det urensede vand er løbet ud i Svanemøllebugten.

"De overløb er historie, når Svanemøllen Skybrudstunnel er klar. Tunnellen vil opsamle vandet, og ved langt de fleste regnskyl vil den fungere som et bassin og pumpe vandet videre til renseanlægget, når der er plads i systemet. Kun omkring en gang årligt vil et regnskyl være så kraftigt, at der vil være et overløb fra tunnelen”, vurderer projektleder Helle Kay.

Tunnelen bliver så stor, at den kan klare en såkaldt 100-års hændelse.

"Vi har altså taget højde for, at man som følge af klimaforandringer kan forvente en stigning i intensiteten af et skybrud. Helt undgå oversvømmelser kan vi dog ikke garantere," siger Helle Kay.

Fordoblet budget: Skybrudstunnel i København bliver 190 mio. kr. dyrere

SF vil ikke vente til 2022 med plan for klimatilpasning 

Brøndby Kommune vedtager klimaplan mod stormflod 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier