PolicyWatch

Forskere betvivler nu værdien af massetest

Danmark har under coronaepidemien testet danskere 100 millioner gange, og endnu flere podninger er på vej. En række forskere sætter nu store spørgsmålstegn ved, om massetest for milliarder fortsat er den rette måde at bruge de mange penge.

Professor og overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren stiller spørgsmålstegn ved, om testindsatsen mod coronavirus fortsat er de mange mia. kr. værd. | Foto: Valdemar Ren

Ifølge regeringen er Danmark er et af de lande i verden, der tester allermest, men nu stiller en række eksperter nu spørgsmålet, om massetestningen for covid-19, der er på et rekordhøjt niveau, fortsat er en god ide.

Det skriver Berlingske.

Ifølge testforsker Peter Kamp Busk fra Roskilde Universitet kommer testindsatsen til kort over for den nye og meget smitsomme omikron-variant, selv om den ellers netop var grunden til, at regeringen og sundhedsmyndighederne den 22. december valgte at opskalere testkapaciteten, som derfor nåede op på 730.000 daglige test.

Ifølge Sundhedsministeriet kostede testningen i maj 2021 2 mia. kr., og i dag er de månedlige omkostninger lavere, påpeger ministeriet uden dog at sætte tal på, men forskerne anfægter, om testindsatsen er pengene værd.

Ifølge professor og overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren er vi nu der i epidemien, hvor vi bør fase os ud af den aggressive testkapacitet.

"Enhver kan regne ud, at det koster virkelig mange penge at teste så meget, som vi gør i Danmark, og jeg tror, at det er tid til at finde en mere normal måde at håndtere testningen af den luftvejsinfektion, som corona reelt er," siger han.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier