PolicyWatch

Landbrugsstyrelse brød loven og landmænd slap for straf

Landbrugsstyrelsen modtager stærk kritik fra Rigsrevisionen i sager om mulig svindel med støttekroner.

Foto: Aleksander Klug

Landbrugsstyrelsen har i strid med loven undladt at informere Rigsrevisionen om mulige svindelsager, og styrelsen har behandlet sager så langsomt, at landmænd kan gå fri for straf.

Det konkluderer en ny kritisk rapport fra Rigsrevisionen, erfarer Avisen Danmark.

Rapporten offentliggøres senere mandag efter et møde hos Statsrevisorerne. De kontrollerer blandt andet, om staten og virksomheder bruger skatteborgernes penge effektivt, korrekt og efter loven.

Folketingsmedlem Mette Abildgaard (K), som er en af seks statsrevisorer, skriver på Twitter, at der er ”noget at komme efter” uden dog at uddybe nærmere.

Der er to sager på statsrevisorernes bord mandag, hvor den ene er om Landbrugsstyrelsen.

Landbrugsstyrelsen modtager ifølge Avisen Danmark stærk kritik fra Rigsrevisionen i sagen om landmænds mulige svindel med støttekroner.

Styrelsen har blandt andet ladet landmænd slippe for politianmeldelser, ligesom styrelsen har behandlet sagerne så langsomt, at de svindelmistænkte landmænd kan slippe for straf.

Det er ikke godt nok, mener Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen.

”Det virker fuldstændigt grotesk, at sagerne er trukket så langt ud, at de er blevet forældet. Det skal vi selvfølgelig se nærmere på,” siger han.

Hård kritik for kontrol med EU-støtte

De seneste år har styrelsen indkasseret en del kritik. Styrelsen fik i maj sidste år blandt andet hård kritik af Statsrevisorerne for dårlig kontrol med EU-støtte.

Dengang lød det, at Landbrugsstyrelsen i langt over et årti ikke havde kontrolleret, om landmænd har omgået regler om, hvor meget støtte de har kunnet modtage ved på papiret at have flere selskaber.

Det kan betyde, at Danmark skal tilbagebetale et større beløb til EU.

Samtidig slog Statsrevisorerne hårdt ned på, at styrelsen af egne jurister var advaret om, at der var et problem. Men styrelsen gjorde ikke noget ved det. Statsrevisorerne beskrev også, at interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer øjensynligt havde haft indflydelse på beslutningerne.

Kritikken sidste år førte til fyring af den daværende direktør i Landbrugsstyrelsen.

Har givet ufuldstændige oplysninger

En ny direktør skulle være med til at lave markante forandringer i styrelsen. Det sagde Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, i maj sidste år.

”Når vi vælger at lave en omrokering, er det ud fra et helhedsbillede. Der er brug for en ny person i spidsen. Brug for en kulturændring, at få ryddet op og få genskabt tilliden,” sagde ministeren dengang.

Avisen Danmark skriver også, at Landbrugsstyrelsen ifølge Rigsrevisionen har givet ufuldstændige oplysninger, da styrelsen blev kulegravet sidste år.

Rigsrevisionen havde eksempelvis bedt om at få udleveret alle de mulige svindelsager, som styrelsen havde sendt til vurdering hos Kammeradvokaten. Men ikke alle sager blev udleveret. Det er et brud på rigsrevisorloven. Det konkluderer Rigsrevisionen ifølge Avisen Danmarks oplysninger.

Landbrugsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen, skriver Avisen Danmark.

Efter møgsager: Fødevareministeriet sender 3500 ansatte på efteruddannelse

Landbrugsstyrelsen finder ny direktør efter møgsag

Landbrugsstøtte skal granskes, men pengene kan være tabt

Styrelse kendte til finte for landmænd i 16 år: Vi har en plan

Statsrevisorer i skarp kritik af Landbrugsstyrelsen

Mere fra PolicyWatch

Vækstfondsdirektører stopper inden fusion

Vækstfondens adm. direktør, Rolf Kjærgaard, fratræder og får følgeskab af investeringsdirektør Mikkel Hesselgren, der også har meldt sin afgang. I forvejen har Vækstfondens formand forladt sin post i august. Til nytår bliver fonden en del af den nye statslige kæmpefond, Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier