PolicyWatch

Statsminister vildledte groft om mink på pressemøde

Minkkommission retter en hård kritik af statsminister Mette Frederiksens rolle i Minksagen, samtidig med at Statsministeriet får kritik for at have handlet kritisabelt i sagen. (Opdateret)

Statsminister Mette Frederiksen (S) får kritik for sin håndtering af Minksagen. | Foto: Jonathan Damslund

Det var grov vildledning, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november 2020 meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives. Flere millioner mink blev aflivet af frygt for mutation af coronavirus, uden at lovgrundlaget var på plads.

Minkkommissionen blev nedsat for at granske sagen og har torsdag afgivet en beretning, der nu er lagt frem. Den finder, at statsministerens udmeldinger ”objektivt set var groft vildledende”.

Kommissionen tilføjer, at Mette Frederiksen ”subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil”. Det betyder, at Frederiksen ikke var klar over, at lovgrundlaget ikke var på plads ifølge kommissionen.

Det er ikke op til Minkkommissionen at komme med en retlig vurdering af, om ministre har handlet med ”forsæt” eller ”groft uagtsomt”, da det ikke er op til den at lave retlige vurderinger.

I stedet er det op til Folketinget at drage eventuelle konsekvenser. Dermed ventes støttepartierne at blive udslagsgivende for den videre proces. Det kan være en politisk anmærkning i form af en næse eller en rigsretssag i yderste konsekvens. Kommissionen finder, at flere embedsmænd kan drages til ansvar i sagen.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra statsministeren, som er til Nato-topmøde i Madrid. Men meldingen fra Statsministeriet er, at der ikke ventes en mulighed for at spørge statsministeren til det torsdag.

På et pressemøde onsdag afviste Mette Frederiksen enhver snak om, at hun har gjort noget, der kan føre til en rigsretssag.

”Jeg mener ikke, at der er grundlag for en rigsretssag i det her spørgsmål. Jeg har jo igennem forløbet sagt, at jeg som landets statsminister ikke har været bekendt med, at der ikke var den hjemmel, som der skulle have været,” sagde Mette Frederiksen.

Kritikere har påpeget, at sagen kun var mulig, fordi statsministeren har taget magten fra fagministerierne og centraliseret den i Statsministeriet, hvilket betyder, at det endelige ansvar placeres der.

Kommissionen skriver i sin beretning blandt andet, at Statsministeriet ”indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces”.

Statsministeren var også mødeleder på et koordinationsmøde dagen før pressemødet, ligesom hun var den, der udtalte på pressemødet, at alle mink skulle aflives.

Statsministeriet handlede meget kritisabelt

Statsministeriet har handlet ”meget kritisabelt i forløbet” i Minksagen, står der i Minkkommissionens beretning, som er offentliggjort torsdag.

Kommissionen skriver i sin beretning blandt andet, at Statsministeriet ”indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces”, som førte til et pressemøde 4. november 2020, hvor regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen udtalte, at alle landets mink skulle aflives.

”Samlet er det kommissionens vurdering, at Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020,” står der.

Selv om Statsministeriet får hård kritik, får Fødevareministeriet endnu hårdere kritik i beretningen. Formelt hørte mink under Fødevareministeriet. Mette Frederiksen har på forhånd frikendt sig selv, men erkendt, at der er blevet begået fejl.

Det udtalte hun til Berlingske tidligere på ugen. Altså før kommissionens beretning var afleveret til Folketingets Granskningsudvalg. Frederiksen tilføjede, at der ikke var grundlag for, at hun skulle for en rigsret.

Også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, får heftig kritik for sin ageren i sagen.

Kommissionen skriver, at Bertelsen har begået ”tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar”. Bertelsen kan drages til ansvar ”i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf”, lyder det.

Det var Bertelsen, der tog initiativ til, at der skulle være et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020. Dagen efter meddelte Mette Frederiksen på et virtuelt pressemøde, at alle mink skulle slås ned, også avlsdyrene.

De mange millioner mink skulle aflives af frygt for, at coronasmitten i mink kunne mutere og have negativ effekt på vaccinerne.

Blå partier vil have uvildige advokater til at se på minksagen

Medier: Bertelsen kan drages til ansvar i minksagen

Medier om Minksagen: Statsminister vildledte groft og Statsministeriet handlede kritisabelt

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier