PolicyWatch

SF og Enhedslisten vil særbeskatte energivirksomheder

Virksomheder, der tjener overnormale profitter på energikrisen, skal beskattes ekstra, mener støttepartierne. EU og FN går ind for skatten.

SF og Enhedslisten vil beskatte de selskaber, der tjener ekstra på de stigende energipriser. (Arkivfoto) | Foto: JP arkivfoto

Energiproducenter, som under energikrisen tjener ekstraordinært meget på de høje priser, skal betale mere til staten.

Det mener regeringens støttepartier SF og Enhedslisten. De vil have vil have indført en ekstra skat på en overnormal profit, som elselskaber henter under de stigende energipriser. Det skriver Politiken.

Beskatningen, der også går under navnet ”windfall tax”, skal ifølge de to partier gå til til at støtte de danskere, der lider mest under stigende energipriser og inflation.

”Vi beder befolkningen om at bide tænderne sammen og vise solidaritet med Ukraine og dermed også acceptere, at det er hårdere økonomisk. ”Når der så er virksomheder, som på baggrund af krigen får ekstraordinært høje profitter, så er det blankt indlysende, at de skal bidrage med mere til samfundet,” siger SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, til avisen.

Regeringen ser også med alvor, hvordan stigende energipriser påvirker borgerne. Men man har ikke taget stilling til støttepartiernes forslag endnu. Det fortæller Anne Paulin, som er klimaordfører i Socialdemokratiet, til Politiken.

EU og FN har opfordret til særskat

Europæiske energiproducenter vil i år hente en ekstra indtjening på 200 milliarder euro, hvilket svarer til 1488 milliarder kroner. Det anslår det Internationale Energiagentur ifølge Politiken.

EU og FN har opfordret til at indføre en særskat for energiproducenterne, og flere lande i EU har allerede bebudet det samme, herunder Storbritannien og Grækenland.

Ørsted tjener dog ikke ekstraordinært meget under krisen, lyder meldingen til Politiken. Selskabet advarer mod, at en ekstra beskatning vil skabe usikkerhed om fremtidige investeringer i grøn energi.

Ørsted præsenterede torsdag sit halvårsregnskab. Her opjusterede firmaet sine forventninger til årsresultatet med en milliard kroner, der dermed lyder på 22 milliarder.

Vred FN-chef: Beskat energiselskabers groteske overskud

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier