PolicyWatch

Økonomer: S-forslag om huslejeloft er omfordeling

Regeringens forslag om huslejeloft handler om at tage fra udlejerne og give til lejerne, mener to økonomer.

Indenrigs- og boligminister, Christian Rabjerg Madsen, står bag nyt forslag om at indføre et loft på huslejestigninger. | Foto: Finn Frandsen

Når regeringen foreslår at sætte loft over, hvor meget huslejen må stige for rundt regnet 180.000 lejere landet over, så handler det først og fremmest om at flytte rundt på penge mellem to grupper, uden at regeringen selv må til lommerne. Og uden at efterspørgslen stiger, så man ikke risikerer, at inflationen ryger yderligere i vejret.

Det forklarer Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

”Hvis staten tager penge fra udlejerne og giver dem til lejerne, er der tale om en omfordeling mellem to og grupper. Så kommer der ikke flere penge ud i samfundet, og det påvirker som udgangspunkt ikke inflationen. Hvis staten omvendt lånte penge og bare gav dem til folk som en slags huslejestøtte, så ville der komme flere penge i omløb, og så ville det kunne puste til inflationen,” forklarer Las Olsen.

Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, er enig i, at der er tale om et forsøg på at tilgodese lejerne.

”Det er jo et meget prekært emne, særligt når man ved, at der er mange, der får en meget høj huslejestigning og som kan have svært ved at blive boende i deres bolig. Jeg tror, at man skal se det i det lys, at det er valgår. Og det her er en form for fordelingspolitik, hvor man tilgodeser gruppen af lejere på bekostning af udlejerne,” siger han.

Kan have krav på erstatning

Helge Pedersen hæfter sig dog ved, at lejerne i mange år har haft glæde af, at lejen er steget på baggrund af forbrugerprisindekset, som i mange år kun er vokset med omkring én procent årligt.

”Derfor skal man også passe på med at gå ind og regulere, når der for en gangs skyld kommer et stort stød. Der er jo en udlejer, der har indgået en kontrakt med en lejer, og det vil man så sætte ud af spillet. Det kan i sig selv være problematisk,” minder han om.

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har da også så sent som i juni i et folketingssvar skrevet, at det kan have karakter af ekspropriation, hvis staten går ind og sætter den eksisterende indeksbaserede huslejeregulering ud af kraft.

Hvis udlejerne får medhold i en eventuel klage over indgrebet, har de krav på erstatning.

”Hvis staten ender med at betale erstatning til udlejerne, så vil det økonomisk være lidt det samme, som hvis staten bare havde givet pengene direkte til lejerne i første omgang,” siger Las Olsen fra Danske Bank.

Både Enhedslisten, SF og Radikale bakker forslaget fra regeringen op.

Udlejere: Har intet ønske om at sætte folk på gaden

Regeringen vil lægge midlertidigt loft over huslejestigninger

Inflation bekymrer lejerforening: Frygter lejestigninger

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier