PolicyWatch

Dommer i Dubai afviser udlevering af Sanjay Shah

Advokat forventer, at Sanjay Shah løslades om kort tid, efter at dommer har afvist udlevering fra Dubai. (Opdateret)

Britiske Sanjay Shah blev i juni anholdt af politiet i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, hvor han har boet i en villa på den kunstige palmeø Jumeirah. I Danmark er han tiltalt for svindel for over ni milliarder kroner. Sanjay Shah nægter at have brudt loven. Arkivfoto: Christopher Pike/Ritzau Scanpix

Sanjay Shah, der anklages for bedrageri for milliarder, kan ikke udleveres til Danmark fra Dubai, hvor han er fængslet. Det har en dommer i Dubai besluttet, oplyser Shahs advokat Ali Al Zarooni til Ekstra Bladet og DR Nyheder.

Ifølge nyhedsbureauet AP blev kendelsen mandag afsagt i en kort retsmøde uden nogen nærmere begrundelse.

Advokaten siger til DR Nyheder, at de vil kæmpe for at få ham ud af fængslet allerede mandag. Også Shahs danske advokat Kåre Pihlmann forventer at få ham på fri fod.

”Det er min forventning, at han løslades om kort tid,” oplyser han i en mail mandag formiddag til Ritzau.

Spørgsmålet om udlevering er dog ikke endeligt afgjort. Afgørelsen kan appelleres til en højere retsinstans, har Udenrigsministeriet tidligere oplyst.

Det var tilbage i 2015, at det blev opdaget, at den danske stat var blevet snydt for cirka 12,7 milliarder kroner. Svindlen skete, ved at selskaber søgte om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden at de ejede de aktier, de ville have tilbagebetalt skat for.

I januar 2021 rejste anklagemyndigheden i Danmark tiltale mod Sanjay Shah for bedrageri for mere end ni milliarder kroner. Han skal have fået mindst 80 procent af milliarderne selv.

Østre Landsret har siden afgjort, at der er grundlag for at varetægtsfængsle ham, og det banede vejen for en international arrestordre.

7,2 mia. kroner ned i foret til Shah

Først i marts i år fik Danmark og De Forenede Arabiske Emirater en generel aftale om udlevering af personer til retsforfølgelse. Justitsministeriet nævnte i den forbindelse konkret udbyttesagen.

3. juni kom det frem, at Sanjay Shah var blevet anholdt i Dubai, hvor han bor i en villa på palmeøen Jumeirah. Siden var der først et retsmøde mandag 29. august, hvor hans forsvarere fremlagde nye dokumenter. Igen en uge senere var et nyt retsmøde, hvor afgørelsen blev udskudt endnu en uge.

I Storbritannien udspiller der sig ifølge Børsen også en tvist om udlevering i udbyttesagen.

Britiske Anthony Mark Patterson, som er tiltalt for at have hjulpet Shah med svindelnummeret, kæmper i London mod udlevering.

Han er løsladt mod kaution og afventer en afgørelse om udlevering senere i september. Ifølge Børsen kan kendelsen ligesom i Shahs tilfælde appelleres til en højere instans.

Mens Shah menes at have fået en personlig gevinst på cirka 7,2 milliarder kroner ved svindlen, er Patterson anklaget for selv at have fået cirka 134 millioner kroner. Begge nægter sig skyldige.

Domstol i Dubai udskyder sag mod svindeltiltalte Shah

Skattestyrelsen trækker advokatfirma fra USA ind i udbyttesag

Danmark vil indgå udleveringsaftale med emirater

Danmark vil indgå udleveringsaftale med emirater

Brite tiltales for at lænse den danske stat for 320 millioner

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier