En del af Watch Medier

PolicyWatchtorsdag2. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
23.09.2022kl. 10.19

Elafgiften sænkes med ny energipakke til danske husholdninger og virksomheder

Elafgiften sænkes til EU’s minimumssats, mens husholdninger og virksomheder kan udskyde dele af energiregning. DI og Horesta efterspørger langsigtede løsninger.
Regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne er med i aftalen om en ny energipakke. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af simone Scheuer-Hansen og Susanne Horsdal

Elafgiften bliver banket i bund, det skal være muligt at indefryse dele af energiregningen, og så skal der være en økonomisk håndsrækning til børnefamilier. Det er resultatet af en politisk aftale om såkaldt vinterhjælp, som et bredt flertal i Folketinget har præsenteret i Finansministeriet.

”Danskerne er hårdt ramt af inflationen. Det mærkes allerede nu. Vi kan se ind i en vinter, hvor det vil være endnu mere markant. Det er vigtigt, at vi ikke puster til inflationen, men at vi, samtidig med at vi hjælper danskerne, holder Danmark på ret kurs. Og det gør vi med den her aftale,” sagde finansminister Nicolai Wammen han ved præsentation.

Med i aftalen er regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Aftalen er kommet i stand, efter at den stigende inflation blandt andet som følge af Ruslands invasion af Ukraine i februar har sendt energipriserne voldsomt i vejret.

Et af hovedelementerne i aftalen er, at elafgiften midlertidigt bliver barberet kraftigt ned i første halvår af 2023. Konkret falder afgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til 0,8 øre per kilowatt-time. Det svarer til EU’s minimumssats. Sænkelsen af elafgiften kommer til at koste statskassen 3,5 milliarder kroner.

Herudover bliver den såkaldte indefrysningsordning indført for husholdninger og virksomheder. De får mulighed for at indefryse en del af deres energiregning og betale den tilbage på et senere tidspunkt.

Aftalen indebærer også hjælp til børnefamilier, som er blevet ramt af de stigende priser. Børne- og ungeydelsen, også kaldet børnechecken, bliver forhøjet med 660 kroner per barn. Pengene bliver udbetalt i januar næste år. Det vil koste statskassen 600 millioner kroner næste år.

Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har partierne bag aftalen forsøgt at undgå bureaukratisk bøvl ved at ændre ved eksisterende ordninger i stedet for at lave nye.

”Vi kender børnechecken. Vi kender elafgifterne. Vi kender tarifferne,” siger han.

Der er i alt initiativer for omkring fem milliarder kroner i aftalen om vinterhjælp i år og næste år. Finansieringen kommer blandt andet fra statens generelle reserver samt fra indtægter til blandt andet pensionsordninger, som bliver fremrykket fra 2024 til næste år. Derudover bliver en række bevillinger til anlægsarbejder på transportområdet, der var planlagt til næste år, udskudt.

Energipakken

Udpluk af aftalen:

* Elafgiften sænkes fra 69,3 øre per kilowatt-time til EU’s minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time. Det sker midlertidigt i første halvdel af 2023.

* Børnechecken hæves midlertidigt med 660 kroner per barn. Pengene udbetales i januar 2023.

* Der bliver mulighed for en indefrysningsordning for husholdninger og virksomheder. De får mulighed for at indefryse betalingen af den del af regningerne for el og gas, der overstiger priserne per 4. kvartal 2021.

For fjernvarme gælder, at den del af regningerne, der overstiger fjernvarmeprisen i januar 2022 for de ti dyreste fjernvarmeselskaber, kan indefryses.

Indefrysningen gælder for regninger i en periode på 12 måneder. Det indefrosne beløb kan tilbagebetales til energiselskaberne over en periode på fire år. Forinden er der mulighed for en afdragspause på et år. Husholdninger skal betale en rente på to procent for det indefrosne beløb.

* Puljen, der skal hjælpe med at få fjernvarme udrullet til flere husstande, bliver forøget med 150 millioner kroner i år og 100 millioner kroner næste år.

* Der bliver iværksat tiltag, der skal understøtte, at husstande med træpillefyr kan få træforsyninger.

DI: Behov for langsigtede løsninger

Mens det vækker glæde i Dansk Industri, at man med den netop offentliggjorte energipakke giver en håndsrækning til de danske virksomheder, mener man også, at det er nødvendigt med nogle mere langsigtede løsninger.

I en pressemeddelelse udtaler DIs politiske direktør, Emil Fannikke Kiær: ”Vi befinder os i den værste energikrise i nyere tid, og den har meget store konsekvenser for vores samfund. Nu er der etableret en god statslig garantiordning, der letter udgifterne på den korte bane. Men vi løser ikke energikrisen alene med denne pakke, og der er i den grad behov for yderligere tiltag for virksomhederne.”

I brancheorganisation Horesta, der dækker hotel-, restaurant- og turisterhvervet, kalder man hjælpen en livline, men efterlyser mere hjælp på længere sigt.

”Aftalen om at virksomheder kan skubbe en del af energiregningen ud i fremtiden, kan redde de hårdest ramte fra en konkurs over de kommende måneder. Men det er en meget kortsigtet løsning. Mange af disse virksomheder har i forvejen opbygget gæld fra to år med corona-restriktioner, og nu skal de så ud at gældsætte sig yderligere. Samtidig er en rente på over 4 pct. meget for virksomheder, der i forvejen er pressede”, siger Horestas politiske direktør Kristian Nørgaard i en meddelelse.

I Horesta ønsker man, at der bliver set på skatter og afgifter for at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne.

Minister om stigende elregninger: ”Det er enormt alvorligt”

Regeringen vil indføre afbetalingsordning for energi

Relaterede artikler:

  • Nationalbankdirektør Lars Rohde ser ingen anden udvej end at sænke efterspørgslen for at få bugt med inflationen. "Lad mig være direkte: Vi kommer til at mærke det alle sammen," siger han på et pressemøde onsdag. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

    Nationalbankdirektør: Inflationen er vigtigste udfordring i dag

  • Skatteminister Jeppe Bruus (tv.) var torsdag på besøg i Meny i Rødovre Centrum, hvor købmand Søren Engberg (th.) fortalte om de udfordringer, han i øjeblikket står med i form af markante stigninger på elregningen. | Foto: Skatteministeriet/Steen Jensen.

    Minister om stigende elregninger: "Det er enormt alvorligt"

    For abonnenter

  • "Vi kan ikke bare se på, at der vil være danskere i denne vinter, der ikke kan betale for deres strøm og deres varme,” lød det fra Mette Frederiksen på pressemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

    Regeringen vil indføre afbetalingsordning for energi

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Rune Fogh Sørensen, Dansk Erhverv
Virksomheder

Digitaliseringsminister: Dejligt at være årets bedste julegave

Det var en veloplagt digitaliseringsminister, der torsdag gæstede Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske topmøde. Hun pegede på grøn omstilling, øget arbejdsudbud og tilliden hos mindre digitale danskere som de vigtigste digitale emner, vi står overfor.
  • Digitaliseringspulje åbner for SMV’er
  • Ny minister: Digitalt udfordrede skal kun søge fritagelse én gang
Foto: Yves Herman
Nyheder

Vestager: Uklart hvor meget statsstøtte vil give til grøn omstilling

For abonnenter

”Der må ikke herske tvivl om, at regeringen tager det meget, meget alvorligt. Den nuværende situation er fuldstændig uholdbar,” sagde justitsminister Peter Hummelgaard (S) under et samråd torsdag formiddag. | Foto: Jens Dresling
Nyheder

Domstole kræver penge – men minister sætter især sin lid til effektiviseringer

For abonnenter

Der er blevet kastet et kritisk blik på ATP's forretningsmodel gennem de seneste måneder. | Foto: Pr
PolicyWatch

CBS-folk kritiserer ATP hårdt i ny analyse

For abonnenter

Foto: Jens Dresling
Christiansborg

Her er den nye it-ministers politiske planer

For abonnenter

EU-kommissær Margrethe Vestager | Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix
EU

Vestager: Grøn statsstøtte skal stoppe i 2025

Læs også

Foto: Gregers Tycho
Nyheder

Ørsted klar til at skrue ned for investeringer i havvind

Det er vigtigere end aldrig før at passe på pengene, fastslår topchef, der er klar til at kaste mere efter sol og landvind, hvis havvind bliver for besværlig.

For abonnenter

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er resortministeren, der skal stå skoleret overfor EU-Kommissionen på grund af mangelfuld implementering af det reviderede direktiv for fremme af vedvarende energi. | Foto: Christian Falck Wolff
Nyheder

Danmark er havnet i EU’s søgelys omkring vedvarende energi

På trods af at Danmark ofte udråbes til at være EU’s klimaduks, mener EU-Kommissionen, at den danske regering er i gang med traktatbrud, når det gælder implementeringen af reglerne for vedvarende energi.

For abonnenter

Der er blevet kastet et kritisk blik på ATP's forretningsmodel gennem de seneste måneder. | Foto: Pr
PolicyWatch

CBS-folk kritiserer ATP hårdt i ny analyse

Pensionspengetanken ATP må laves helt om. Det er konklusionen i ny analyse, som professor Jesper Rangvid og lektor Henrik Ramlau-Hansen har lavet.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Domstole kræver penge – men minister sætter især sin lid til effektiviseringer – 16.22
  • Digitaliseringsminister: Dejligt at være årets bedste julegave – 12.37
  • Vestager: Uklart hvor meget statsstøtte vil give til grøn omstilling – 12.03
  • Ændring af omdiskuteret aldersgrænse for retsmæglere sendt i høring – 08.57
  • CBS-folk kritiserer ATP hårdt i ny analyse – 08.54
  • Ørsted klar til at skrue ned for investeringer i havvind – 08.52
  • Grenaa-direktør kritiserer rapport bestilt af Aarhus Havn om udvidelse – 08.47
  • Her er den nye it-ministers politiske planer – 07.36
  • EU-parlamentarikere stemmer for større krav til bygningers energieffektivitet – 1. feb.
  • Vestager: Grøn statsstøtte skal stoppe i 2025 – 1. feb.
Flere nyheder

Watch Job

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Business Intelligence Specialist

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Erfaren IT Supporter

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Nicolai Raastrup

nicolai.raastrup@watchmedier.dk

Tlf.: +45 33308388

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge