PolicyWatch

De Radikale savner flere konkrete bud på reformer fra regeringen

Sofie Carsten Nielsen (R) havde håbet på flere penge til blandt andet klimaet i regeringens 2030-plan.

De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, savner mere konkrete forslag til, hvordan regeringen vil skaffe finansiering til mere velfærd. | Foto: Jens Dresling

Det er fint nok, at regeringen ser reformer som vejen frem til at sikre fremtidens velfærd. Men det havde været en god idé, hvis regeringen havde været mere konkrete om, hvordan den vil skaffe pengene.

Sådan lyder reaktionen fra De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, efter at regeringen tidligere fredag fremlagde sit bud på en økonomisk plan frem mod 2030.

”Det er godt, at regeringen er kommet ind på det spor, for vores økonomi er ikke, som den var i 2019, da regeringen kom til. Så bliver det lidt ukonkret og luftigt med, hvad er det så for nogle reformer,” siger hun.

Corona-pandemien og Ruslands invasion af Ukraine har sendt udgifterne i vejret, og ifølge De Radikales leder giver regeringen altså ikke konkrete nok svar på, hvordan pengene skal skaffes.

Regeringen har et mål om at udvide det økonomiske råderum med yderligere 15 milliarder kroner i 2030, men regeringen anviser kun vejen til lidt over halvdelen af pengene i sin plan.

”Jeg mangler nogle af de lidt svære svar. Og det er svære svar og svære prioriteringer. Vi har selv en 2030-plan, hvor vi tager nogle af de svære beslutninger som at udfase efterlønnen, så vi får markant flere mennesker i økonomien, hvilket vi har brug for,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun savner også, at regeringen har fokus på børn og unges trivsel i planen, ligesom hun synes, at ”der mangler klimaambitioner”. Også selv om regeringens plan indeholder det såkaldt grønne råderum med en fond på 2,5 milliarder kroner, som tidligere er blevet aftalt i Folketinget.

”Det er rigtig godt med sådan en fond, men der skal mere til. Vi lægger 7,5 milliarder kroner til i vores plan for at kunne fremskynde de grønne ambitioner,” siger Sofie Carsten Nielsen.

SF og EL vil have mere til velfærden

Et andet støtteparti, SF, ønsker dobbelt så mange milliarder kroner, som regeringen afsat til forbedringer af velfærden.

Det skal ske ved blandt andet at indføre en formueskat for de rigeste og se på den tonnageskat, som er en ofte meget lav skat, som rederier betaler i stedet for den almindelige selskabsskat.

”De penge, vi vil finde, vil vi bruge på at investere massivt i børn og unge, rette op på uligelønnen i den offentlige sektor, lappe nogle af hullerne i det sociale sikkerhedsnet og sørge for gratis psykologhjælp og tandlæge til flere danskere,” siger finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) i en pressemeddelelse.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, kalder regeringens 2030-plan for ”en tynd kop te” og efterlyser flere penge til fremtidens investeringer.

”Vi ønsker at lave en skattereform, hvor man genindfører formueskatten. Det vil tilvejebringe 16-18 milliarder kroner årligt, som vi kan investere i grøn omstilling og velfærd,” siger hun til TV 2 News.

Regeringen afsætter fem milliarder kroner til velfærd i 2030

Regeringen vil løfte domstoles økonomi frem mod 2030

Mere fra PolicyWatch

Folkemødet henter ny direktør

Foreningen Folkemødet har ansat en ny direktør, der har en omfattende karriere i internationale hjælpeorganisationer bag sig - senest en direktørpost i Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier