PolicyWatch

Nyt job: Venstres Karen Ellemann forlader Folketinget

Trods genvalg til Folketinget bliver V-profilen ny generalsekretær for Nordisk Ministerråd, de nordiske regeringers officielle samarbejdsorgan. Kim Valentin overtager Ellemanns plads på Christiansborg. (opdateret)

Karen Ellemann har siddet i Folketinget siden 2007. | Foto: LISELOTTE SABROE

Venstres Karen Ellemann forlader Folketinget, da hun får posten som generalsekretær for Nordisk Ministerråd. Det oplyser Venstre i en pressemeddelelse.

Karen Ellemann fik genvalg til Folketinget ved valget 1. november. Hun har siddet i Folketinget for Venstre siden 2007 og har bestridt en række ministerposter.

Hos Venstre vil man savne Ellemann i Folketinget, siger gruppeformand Thomas Danielsen (V).

”Karen er et fantastisk menneske. Omsorgsfuld, engageret og dygtig. Og jeg ønsker Karen stort tillykke med den flotte og vigtige post. Jeg forstår godt, at de har valgt hende, da hun vil være rigtig god til opgaven. Men vi kommer selvfølgelig til at savne Karen i Folketinget både som kollega og politiker,” siger Thomas Danielsen i en skriftlig kommentar.

Nordisk Ministerråd er de nordiske regeringers officielle samarbejdsorgan.

Karen Ellemann har tidligere kritiseret netop Nordisk Ministerråd og kaldt det for en ”kaffeklub”. Det gjorde hun i en kommentar i Berlingske i 2013, hvor både Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd blev kaldt ”kaffeklubber”.

Begge steder ender det med ”gode middage, masser af luftige forslag og meget få konkrete resultater”.

”I min tid som minister for Nordisk Samarbejde var det en velkendt vittighed, at forskellen på en kamel og Nordisk Råd er, at en kamel kan knokle i 14 dage uden mad og drikke, mens Nordisk Råd kan spise og drikke i 14 dage uden at udrette noget nævneværdigt,” skrev Ellemann dengang.

Udløser større rokade

Ellemann tiltræder i sit nye job i begyndelsen af 2023. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse. Hun afløser finske Paula Lehtomäki. Hun har været generalsekretær siden marts 2019.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) glæder sig over, at de nordiske lande er enige om at pege på Ellemann til jobbet.

”Hun har med sin store erfaring fra det nordiske samarbejde den helt rigtige profil til at stå i spidsen for det nordiske regeringssamarbejde, siger Frederiksen i pressemeddelelsen.

Karen Ellemann har blandt andet været minister for nordisk samarbejde. Det var hun senest fra 2016 til 2018. Hun har også tidligere haft posten som gruppeformand for Venstre og været medlem Folketingets Præsidium - Folketingets ledelse.

Venstre fik et skidt valg 1. november. Partiet gik 10 procentpoint tilbage og landede på 13,3 procent af stemmerne. Dermed gik Venstre fra 43 til 23 mandater sammenlignet med forrige valg i 2019. Ellemann fik selv 8716 personlige stemmer. Hun erstattes i Folketinget af Kim Valentin. Han sad i Folketinget fra 2019 til 2022, men blev ikke genvalgt. Med sine 1565 personlige stemmer endte han som 1. suppleant for Ellemann og gør dermed hurtigt comeback i Folketinget.

Kim Valentin var ellers på vej til Bruxelles og Europa-Parlamentet. Her skulle han overtage pladsen fra Linea Søgaard-Lidell (V), som er blevet valgt ind i Folketinget og derfor stopper i parlamentet.

Minister: Danmark har sovet i tech-timen - nu skal arbejdet indhentes

De nordiske lande vil etablere grøn korridor for skibsfart

Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier