Vestager stikker til Trump og slår et slag for frihandel

Til trods for at den amerikanske præsident truer med at trække USA ud af WTO, går det den rigtige vej for global frihandel, sagde EU-kommissær Margrethe Vestager i en tale i går.
Margrethe Vestager | Foto: Geert Vanden Wijngaert
Margrethe Vestager | Foto: Geert Vanden Wijngaert

Alt imens den amerikanske præsident Donald Trump opsiger frihandelsaftaler på stribe og truer med at trække USA ud af den internationale frihandelsorganisation WTO, øger resten af verden den globale frihandel med bilaterale aftaler.

Det var EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestagers budskab, da hun i går mandag holdt en tale ved et arrangement afholdt af den europæiske tænketank Bruegel.

"Selvom det ikke er alle, der er så engagerede i WTO-systemet, som vi kunne ønske os, må vi fortsætte med at arbejde sammen med andre lande om at reformere WTO for at forbedre systemet," sagde Margrethe Vestager i talen, der er lagt ud på Bruegels hjemmeside.

Man skal ikke læse meget mellem linjerne for at vide, at Vestager henviser til Donald Trump, der i et interview med Bloomberg i fredags truede med at vinke farvel til den internationale frihandelsorganisation.

"Hvis de ikke opfører sig ordentligt, så vil jeg trække os ud af WTO," sagde Donald Trump i interviewet.

Hvis Trump sætter handling bag ordene kan det ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) "trække tæppet under hele det internationale frihandelssystem," sagde han til Ritzau i sidste uge.

Knap så dramatisk er Vestager, der i talen lægger vægt på, at EU for nyligt har lavet bilaterale frihandelsaftaler med blandt andre Canada og Japan.

Ligesom hun finder det positivt, at Trump og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da de mødtes i Washington i sommer, aftalte at samarbejde i stedet for at strides.

"Lande over hele verden har over de seneste 70 år gradvist åbnet op for frihandel ved at fjerne told og andre barrierer (…). Og det har givet mennesker et mere rigt liv," sagde Margrethe Vestager i talen og tilføjede:

"Men det betyder selvfølgelig ikke, at vi har råd til at læne os tilbage og være tilfredse med de fremskridt, vi allerede har gjort."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også