PolicyWatch

EU-Kommissionen bekymret over spredningen af svinepest i Europa

Flere udbrud af afrikansk svinepest i Rumænien over sommeren bekymrer EU-Kommissionen, der er klar med hjælp.

Foto: Colourbox

Rumænien er gået fra to udbrud af afrikansk svinepest i 2017 til over 800 udbrud i 2018, viser tal fra Fødevarestyrelsen.

Den voldsomme udvikling er bekymrende, og der bliver ikke taget let på den, lyder det fra EU-Kommissionen.

"Der skal tages ekstraordinære midler i brug i Rumænien, så der kan komme kontrol over spredningen."

"EU er klar med assistance, og et hold af eksperter er blevet sendt afsted for at hjælpe de rumænske myndigheder," siger en talsperson for EU-Kommissionen på et pressemøde.

Derudover har EU også ad flere omgange bidraget med finansiel støtte til Rumænien med henblik på at komme problemerne til livs.

For nylig er det første tilfælde af afrikansk svinepest i Bulgarien blevet konstateret nær grænsen til Rumænien.

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom, som kan ramme alle racer af svin. Den udgør ikke nogen fare for mennesker.

I erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer holder man skarpt øje med udviklingen, selv om risikoen, for at svinepesten kommer til Danmark, er lav.

"Vi er bange, fordi konsekvensen vil være så voldsom. Det vil være en katastrofe på størrelse med den tørkesituation, vi har i dag."

"Det vil medføre et meget stort økonomisk tab, der i bedste fald vil løbe op i tre-fire milliarder," siger Jan Dahl, som er chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer.

Han tilføjer imidlertid, at tabet i den givne situation formentlig vil ende med at være betydeligt højere.

Ifølge Jan Dahl er det især vildsvin og fodring af svin med madaffald, der er skyld i udbredelsen af den afrikanske svinepest.

Og EU skal gøre mere for at komme problemet til livs, mener han. For EU's regler, om at der ikke må fodres med madaffald, bliver tydeligvis ikke overholdt.

Det skal der gøres noget ved.

"Der bliver ikke gjort nok på EU-niveau, fordi vi blandt andet kan se, at der bliver fodret med madaffald i nogle EU-lande."

"Det er meget kritisk, fordi det er en af hovedårsagerne til den spredning, vi har set i flere af de østeuropæiske lande," siger Jan Dahl.

Der er aldrig blevet registreret nogen tilfælde af afrikansk svinepest i Danmark.

Regeringen og Dansk Folkeparti indgik i foråret en aftale om en række initiativer, der skal forhindre afrikansk svinepest i at nå Danmark.

Der skal blandt andet opstilles et vildsvinehegn, der skal forhindre vildsvin i at komme til Danmark fra Tyskland.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier