PolicyWatch

EU-kommissær mistænker svigt fra Finanstilsynet i hvidvask-skandale

Justitskommissær Vera Jourová forstår ikke, hvordan Finanstilsynet i årevis kunne overse problemerne i Danske Banks estiske filial.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Den europæiske kommissær med ansvar for bekæmpelse af hvidvaskning af penge er ”rystet” over omfanget af de potentielle forseelser i Danske Banks estiske filial. Det skriver Altinget.

”Omfanget er chokerende. Vi taler om 200 milliarder euro (cirka 1.500 milliarder kroner, red.). Det overgår min fantasi,” siger justitskommissær Vera Jourová til Altinget.

Hun har bedt Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) om at undersøge sagen sideløbende med de nationale efterforskninger i Danmark og Estland. Hun forstår nemlig ikke, hvorfor Finanstilsynet i Danmark ikke greb ind.

”Var der virkelig ingen, der bemærkede, at noget var mærkeligt og forkert? At noget krævede, at man så nærmere på det? Dette er spørgsmålene. Dem drøftede jeg med jeres minister i går (torsdag, red.). Vi har behov for svar så hurtigt som muligt,” siger Jourová

Tror du, at noget af dette omfang – som foregik i årevis – kunne være sket, hvis de danske tilsynsmyndigheder havde gjort deres arbejde ordentligt?

”For at være ærlig: Nej. Det kan jeg ikke forestille mig. Fordi omfanget er så stort. Jeg tror ikke, det var meningen, at den estiske filial skulle foretage så store transaktioner. Og så er varigheden af de sandsynlige forseelser chokerende, hvis det her foregik over 7-8 år,” siger Vera Jourová til Altinget.

Sagen om Dansk Bank betragtes af EU som en af de potentielt største skandaler om hvidvask af penge nogensinde. Sagen har medvirket til at antænde en ny europæisk debat om kontrol med bankerne.

Europa-Parlamentet har netop besluttet som hastesag at sætte bankers hvidvask på dagsordenen for næste uges parlamentssamling i Strasbourg.

Jarlov: Politikere er ansvarlige for fortidens slappe hvidvaskregler

Finans Danmark har svært ved at se rationale for besparelser i tilsynet 

Mere fra PolicyWatch

K-ordfører: Regeringen har spildt tiden med nu skrottet lovforslag

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er blevet bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, at lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier