Professorer inden brexit-topmøde: Tiden er ved at løbe ud for May

Det er en presset britisk premierminister May, der onsdag og torsdag i næste uge møder EU's stats- og regeringschefer til brexit-topmøde i Bruxelles.
Mødet er tidligere blevet udråbt som den sidste mulighed for at nå en aftale om Storbritanniens udmeldelse af EU, der kommer til at ske d. 29. marts 2019, men allerede nu tegner konturerne sig til endnu et ekstraordinært topmøde i november, hvor det er håbet på begge sider af forhandlingerne, at der kan nås en aftale.
"Hvis der ikke kommer en opblødning og en imødekommenhed fra Mays side, så har Emanuel Macron allerede sagt, at han slet ikke møde op til noget i november. Han gider ikke spilde sin tid med at komme til møder hele tiden, hvor de skal starte forfra hver gang," siger Marlene Wind, der er professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
Theresa Mays Chequers-udspil til en brexitaftale lægger op til at briterne stadig vil varernes fri bevægelighed på det indre marked, mens man til gengæld vil lukke ned for fri bevægelighed for personer, services og kapital.
Omvendt har EU meldt ud, at de fire grundlæggende friheder ikke kan deles op. Står Theresa May fast på sine krav, kan forhandlingerne ende med, at der ikke kommer en aftale, men et såkaldt hårdt brexit, siger Marlene Wind.
"Men jeg tror ikke, at hun tør, at lande den der. Hele det britiske erhvervsliv er jo utroligt nervøst for en no deal. Så jeg regner med, at der kommer fremskridt – i hvert fald fremstridt nok til, at de vil sige, at de regner med at kunne færdiggøre en aftale på et topmøde i november," siger Marlene Wind.
Presset på hjemmefronten
En ting er dog, hvad Theresa May kan enes med de andre EU-ledere om. En anden ting er, at hun også skal have ro på bagsmækken hjemme i Storbritannien. Marlene Wind forklarer, at Theresa May er presset indenrigspolitisk.
"Hvis hun laver den kalkule, at hun gerne vil imødekomme EU og ender med en aftale, som er blødere end Chequers og går meget mere i retning af en norsk løsning, bliver det knald eller fald i parlamentet i december, hvor det britiske parlament skal stemme om aftalen. Hvis hun laver den kalkule at hun står fast på Chequers for at sende nogle positive signaler til de hårde brexiteers og ikke vil give sig, så ender det jo med en no deal," siger Marlene Wind.
Hun vurderer dog, at Theresa May vil nærme sig EU og lave en aftale, ikke mindst fordi, det tyder på, at Labour vil bakke en aftale op, som minder om den norske.
"Hvis hun fremlægger en aftale i december, hvor hun har givet sig over for EU, endnu mere end Chequers gør, så mister hun muligvis nogle brexiteers, men det kan være, at hun kan få nogle Labour-stemmer til at bakke det op, så de faktisk ender med at få en løsning, som der også er bred opbakning til blandt briterne," siger Marlene Wind og henviser til det store overvejende flertal af briterne gerne vil blive i det indre marked.
Rebecca Adler-Nissen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, deler analysen af, at det mest sandsynlige udfald af næste uges brexit-topmøde bliver, at parterne når et stykke vej men udskyder de sidste forhandlinger til et ekstraordinært møde i november. Men som tiden går stiger sandsynligheden for et såkaldt hårdt brexit, siger hun.
"Det er i stigende grad en risiko, men det vil man gøre alt for at undgå. Det vil sige, at selv om man egentlig har sagt, at det her er sidste topmøde, hvor man kunne nå at blive færdig med noget, så tror jeg, at man vil være villig til - hvis der overhovedet er udsigt til at hun kan nå at finde enighed om formuleringer derhjemme i hendes meget splittede parti – at prøve finde muligheden for, at hun kan få et par uger til," siger Rebecca Adler-Nissen.
Hun vurderer stadig, at det mest sandsynlige scenarie er, at der kommer en brexit-aftale mellem Storbritannien og EU inden deadline d. 29. marts 2019.
"Mit bud er, at det mest realistiske scenarie stadigvæk er, at man får en aftale om skilsmissen og dermed kommer ind i en transitionsperiode, som køber noget tid. Men jeg tror, at der er ca. 70 pct. sandsynlighed for en aftale om skilsmissen og 30 pct. for et hårdt brexit, men lige nu stiger det dag for dag, for tiden løber ud," siger Rebecca Adler-Nissen.
Chefforhandler tror på aftale
EU's chefforhandler Michel Barnier sagde onsdag, at man er mellem 80 og 85 pct. færdig med at forhandle udtrædelsesaftalen på plads.
Forhandlerne arbejder i øjeblikket på at nå i mål med aftalen inden mandag aften, hvor et eventuelt resultat kan blive fremlagt for de 27 resterende EU-landes ambassadører forud for topmødet, som starter onsdag aften.
Den helt store knast er stadig, hvad man skal stille op med den irske grænse. EU og Storbritannien er enige om, at der ikke skal være en såkaldt hård grænse mellem Irland og Nordirland.
Derfor har EU foreslået, at Nordirland bliver ved med at være en del af EU's toldunion, indtil man har fastslået, hvordan det fremtidige forhold mellem parterne bliver.
Theresa May har meldt ud, at den løsning er uacceptabel for hende, og hun vil i stedet løse problemet ved at være med i det indre marked for varer, hvilket er uacceptabelt for EU.