May: Et nej til brexitaftalen slår os tilbage til start

Alternativet til det udkast, der foreligger nu, er, at der slet ingen aftale kommer, siger premierministeren.
May.
May.
AF RITZAU

Når en endelig aftale om det britiske exit fra EU er på plads, vil premierminister Theresa May tage aftalen med tilbage i det britiske parlament og bede de folkevalgte "tænke i nationens interesse og give den deres opbakning".

Det siger May torsdag, hvor hun taler i parlamentet for at forsvare udkastet til en brexitaftale. Det sker, netop som flere ministre har meddelt deres afgang.

Det vil "slå os tilbage til start", hvis parlamentet stemmer imod, siger May.

Alternativet til det udkast, der foreligger nu, er, at der slet ingen aftale kommer, fastslår premierministeren.

"Valget er klart: Vi kan vælge at forlade EU uden en aftale, vi kan risikere, at der ingen brexit bliver, eller vi kan vælge at stå sammen og støtte den bedste aftale, vi kan forhandle os frem til," siger May til Reuters.

Hun tilføjer, at hun har truffet "de rigtige valg, ikke de nemme valg".

Under Mays tale i parlamentet var buh-råbene langt mere dominerende end klapsalverne.

Modstanden mod det brexitudkast, der nu er præsenteret, blev også meget tydelig i timerne inden, May skulle tale i parlamentet.

Her valgte to ministre - heriblandt brexitminister Dominic Raab - og to viceministre at forlade regeringen i protest mod aftalen.

Også et par af topfolkene i Mays nordirske støtteparti, DUP, har taget afstand fra aftaleudkastet.

Partiets brexittalsmand, Sammy Wilson, sagde allerede onsdag aften, at der er tale om "en rigtig dårlig aftale".

Partiets næstformand, Nigel Dodds, siger torsdag, at det vil være spild af tid at opremse alle premierministerens løftebrud, "for hun lytter tydeligvis ikke".

Mays talsmand siger torsdag over middag, at der ham bekendt ikke er ændret noget i forhold til DUP's tillid og opbakning til regeringen.

Talsmanden understreger også, at premierministeren har respekt for sine ministerkollegers integritet - men at der ikke er nogen tvivl om, at aftaleudkastet leverer varen i forhold til den britiske folkeafstemning.

Teksten, der skal definere Storbritanniens fremtidige forhold til EU, vil ifølge talsmanden blive skrevet i løbet af de næste to uger. Og Theresa May har ingen planer om at træde tilbage.

Hun regner med stadig at være premierminister, når Storbritannien forlader EU 29. marts næste år, og næste valg ventes stadig først i 2022.

Den afgående brexitminister, Dominic Raab, siger da også, at han mener, at May skal fortsætte som partileder. Men han understreger også, at regeringen er nødt til at ændre kurs.

/ritzau/Reuters

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også