PolicyWatch

Løkke åbner for digital skat på Facebook fra 2020

Den danske statsminister mener, at Danmark og Tyskland ser ens på udfordringen med at pålægge bl.a. Facebook og Google en digital skat. Det skal ske via OECD og muligvis fra 2020, mener Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i Berlin for bl.a. at sælge danske digitale løsninger. Derudover skal han snakke om digital skat med den tyske finansminister. | Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

Hvordan sikrer man, at f.eks. Facebook og Google betaler skat i Europa, uden at selskabsskatten fra bl.a. Novo Nordisk risikerer at forsvinde og i stedet at blive betalt i USA?

Det er et af de helt store spørgsmål i EU, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at man skal passe på med at fare for hurtigt frem med at finde en løsning.

Statsministeren er tirsdag i den tyske hovedstad Berlin, hvor han bl.a. skal snakke om digital beskatning af techgiganter med den tyske finansminister Olaf Scholz.

Lars Løkke Rasmussen mener, at Danmark og Tyskland ser nogenlunde ens på udfordringen med beskatning af techgiganter.

"Værdien af Facebook skabes ved, at nogle tyskere eller danskere sidder og bruger Facebook. Så er der nul skattebetaling. Det er uholdbart, og det skal vi finde en løsning på. Men vi skal gøre det på en intelligent måde, hvor vi ikke risikerer at udhule hele vores selskabsskattegrundlag," siger Lars Løkke Rasmussen til en gruppe journalister i et interview i Berlin, der er blevet vist på TV2 News og fortsætter:

"Det er derfor, at vi er noget bekymret ved tanken om, at man laver en ensidig europæisk løsning. Det er langt bedre, hvis vi kan udvikle en løsning i OECD."

Nyt forslag fra ministerrådet

Den digitale skat har været diskuteret i EU's ministerråd, hvor Østrig har formandsskabet. Her har en digital skat på EU-niveau mødt modstand fra bl.a. Danmark, mens Frankrig er stor tilhænger af det.

For at få modstanderne af den europæiske digitale skat - Danmark, Sverige og Irland - med om bord i en skatteløsning, har EU's ministerråd smidt et nyt forslag på bordet for to uger siden.

Det drejer sig om, at man skal arbejde for at lave en digital skat på internationalt niveau via OECD.

Denne idé bliver taget mere positivt imod af Lars Løkke Rasmussen end den hidtidige model med en digital skat i EU-regi.

"Noget af det, vi kommer til at diskutere, er at få givet noget mere power til det her OECD-spor. En af måderne kunne være at sætte en deadline. Altså at vi skal have fundet en OECD-løsning i 2020, eller hvad ved jeg. Det er med til at presse amerikanere og andre ind i en global løsning," siger statsministeren fra den tyske hovedstad.

Kan ændre Novos skattebetaling

Finansminister Kristian Jensen (V) har flere gange udtrykt bekymring om at lave en digital skat på europæisk niveau. Årsagen er, at skatten er skruet sammen på den måde, at den beskatter en virksomhed der, hvor den har sin omsætning.

Hvis skatteprincippet bliver overført til alle typer af selskaber, så vil f.eks. en virksomhed som Novo Nordisk pludselig skulle betale langt mindre selskabsskat i Danmark - hvor omsætningen er lav - og i stedet meget mere selskabsskat i USA, hvor omsætningen er høj, lyder bekymringen.

Lars Løkke Rasmussen mener også, at det er grunden til, at en EU-løsning på en digital skat ikke er vejen frem, men at løsningen skal findes via OECD.

"Hvis man ser på nogle af de store danske virksomheder, der virkelig betaler selskabsskat i Danmark, så er det virksomheder, der har en forsvindende lille omsætning i Danmark. Tag sådan noget som Novo. Det er en forsvindende lille del af Novos omsætning, der finder sted på dansk jord," siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

"Hvis man pludseligt indfører det globale princip, at man betaler skat efter omsætning, så vil der forsvinde milliarder ud af den danske statskasse. Derfor skal vi have fundet nogle ordentlige løsninger i OECD-sporet."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier