PolicyWatch

EU-Parlamentet aflyser afstemning om åbenhed om lobbyister

EU's institutioner har lovet fælles regler for større åbenhed, men i EU-Parlamentet er processen gået i stå.

Foto: Sascha Steinach/Ritzau Scanpix/picture-alliance/dpa/AP Images

Europa-Parlamentet bryster sig af at være førende på åbenhed, og medlemmerne har lovet at åbne porten til offentligheden yderligere, mens den store EU-forsamling forbereder sig på valg til foråret. 

Men det går uhyre sløvt med et initiativ, der skal sikre indblik i parlamentarikernes møder med lobbyister. 

Onsdag havde det ansvarlige udvalg - udvalget for konstitutionelle anliggender (AFCO) - planlagt en afstemning om et lobbyistregister. 

Den afstemning er blevet fjernet fra dagsordenen, bekræfter udvalgets pressetjeneste over for Ritzau. 

Det skyldes, at parlamentets juridiske tjeneste i en rapport, der var klar i sidste øjeblik, udtrykker betænkeligheder ved "visse aspekter" af forslaget. 

Afstemningen er indtil videre udskudt til 6. december.

DF tvivler på effekt

Tanken med forslaget var, at parlamentarikere kun skulle kunne mødes med registrerede lobbyister, og at offentligheden skulle kunne følge med i, hvem de mødte. 

Forslaget blev svækket betydeligt til at gælde en mindre gruppe politikere med særligt ansvar som ordførere.

Morten Messerschmidt (DF), som er næstformand i AFCO, støtter principielt idéen om mere åbenhed om møder med lobbyister. Men han tror ikke på effekten.

"Vi støtter det. Men jeg gør det i forvisning om, at det ikke vil skabe en paradisisk situation bagefter. Vil man gerne skjule, hvem man mødes med, så er der ikke noget problem at gøre det," siger Messerschmidt. 

Han henviser til, at registreringen og åbenheden begrænser sig til EU-Parlamentet. Derfor kan det blive en falsk tryghed. 

"Det vigtige er, at man ikke er i lommen på nogen. Registret skal prøve at forhindre, at nogen kan være i lommen på nogen, og hvis det er sagen, så er jeg bange for, at dette obligatoriske register ikke vil løse noget."

EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og EU-landene har for længe siden givet hinanden håndslag på, at de vil lave fælles regler for åbenhed om lobbyisme. 

Kommissionen har fået et obligatorisk register, mens parlamentets seneste forslag går på et frivilligt. Frivillighed er utilstrækkeligt, mener kommissionen. 

Kommissionen har sagt, at parlamentet skal gøre fremskridt på interne regler, før man kan gå videre med forhandlingerne.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier