PolicyWatch

Nyt EU-kontor skal hjælpe borgere med jobskift over grænser

Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed skal støtte medlemslande i at håndhæve regler på arbejdsmarkedet.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at man har "taget endnu et stort skridt i retning af et mere socialt Europa." | Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Yves Herman

Det er for vanskeligt at skifte job på tværs af landegrænser i EU, mener EU-Kommissionen, men nu er der hjælp på vej.

Forhandlinger mellem lovgiverne i EU har torsdag resulteret i enighed om etableringen af Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed (ELA), hvis formål er at skabe "fair bevægelse" på arbejdsmarkedet i EU. 

Det skal bekæmpe snyd og bedrageri på arbejdsmarkedet, og det skal fremme brugervenlig information om arbejdsforhold i andre EU-lande. 

Hvad angår det sidste, skal det nye EU-kontor gøre det lettere for borgere at skaffe sig viden om regler for social sikkerhed, hvilket i øjeblikket kan være en stor udfordring på grund af ikke mindst sproglige barrierer. 

ELA kaldes en myndighed, men det er i realiteten et agentur, og det er baseret på frivillighed fra medlemslandene. Det ventes formelt vedtaget inden længe. 

Kontoret kan således ikke tvinge et medlemsland til at foretage en inspektion - det kunne være af et formodet postkasseselskab. Men så skal landet svare på, hvorfor det ikke ønsker at undersøge sagen.

Målet er blandt andet at yde bistand og støtte EU-landene i at håndhæve de regler, der er vedtaget for arbejdsmarkedet over de seneste år. 

Juncker: Et mere socialt Europa

ELA skal skabe rimelige forhold og tillid for EU-borgerne, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, som først nævnte planen i sin tale "Unionens tilstand" i 2017. 

"I dag har vi taget endnu et stort skridt i retning af et mere socialt Europa, som vi har lovet. Med 17 millioner europæere, som i dag bor og arbejder i et andet EU-land, er det på høje tid, at vi får ELA til at støtte," siger Juncker. 

Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed er et vigtigt fremskridt, mener den socialdemokratiske EU-parlamentariker Ole Christensen. Han er medlem af beskæftigelsesudvalget, som har ledet forhandlingerne.

"Vi har et grænseoverskridende arbejdsmarked på godt og ondt. Social dumping og unfair konkurrence er desværre hverdag. Derfor er det en rigtig god nyhed, at vi får en europæisk arbejdsmarkedsmyndighed," siger han. 

Kontoret møder dog ikke begejstring i hele EU-Parlamentet.

Dansk Folkepartis Anders Vistisen, som er suppleant i beskæftigelsesudvalget, stemte imod. Han kalder disse EU-kontorer for "dyre prestige- og beskæftigelsesprojekter". 

"Man giver de vandrende arbejdstagere rettigheder til danske velfærdsydelser efter meget kort tids beskæftigelse i Danmark. Helt ned til en enkelt dag. Derfor har vi ingen interesse i at gå videre ned ad den vej," siger han. 

Der er ikke truffet beslutning om, hvor i EU kontoret skal placeres. Det ventes ifølge kommissionen at få 140 medarbejdere om fire år.

DA og 3F er positive

Både fra danske arbejdsgivere og lønmodtagere er der glæde at finde over aftalen om ELA.

"Det betyder, at det også i fremtiden vil være parterne, og ikke den nye myndighed, der håndhæver overenskomstaftalerne. Derfor kan vi fastholde den gode måde, vi har indrettet arbejdsmarkedet på i Danmark, og det er vi naturligvis glade for," siger Christiane Mißlbeck-Winberg, europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Fra 3F side mener man, at ELA er "et vigtigt skridt i kampen imod social dumping," som 3F’s næstformand, Tina Christensen, udtrykker det i en pressemeddelelse.

"Det er en sejr for 3F og dansk fagbevægelse, at vi nu får et værktøj til bekæmpelse af social dumping, der respekterer nationale forskelle, og at arbejdsmarkedets parter inddrages i arbejdet," fortsætter hun.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier