EU vil slå tilbage mod mulig ny USA-told på biler

Hvis en ny amerikansk rapport fører til, at USA indfører straftold på biler importeret fra EU, er EU klar til at "reagere hurtigt og på passende vis" lyder det.
Virginia Mayo/Ritzau Scanpix | Foto: Virginia Mayo/Ritzau Scanpix
Virginia Mayo/Ritzau Scanpix | Foto: Virginia Mayo/Ritzau Scanpix
RITZAU FINANS

EU er parat til at slå igen, såfremt en ny rapport fra USA's handelsministerium fører til, at USA indfører ny straftold på import af biler fra EU til USA. Det skriver Financial Times.

Rapporten, som handelsministeriet netop har færdiggjort, har undersøgt, hvorvidt importsituationen er en trussel mod den "nationale sikkerhed" i USA.

"Hvis denne rapport oversættes til handling, der er skadelig for europæisk eksport, så vil EU-Kommissionen reagerer hurtigt og på passende vis," sagde Margaritis Schinas, talsmand for kommissionen, til journalister mandag.

Rapporten er endnu ikke offentliggjort, så dens indhold er ukendt for offentligheden, og derfor afviste Schinas, at han ville kommentere på dens indhold.

En talsmand, Steffen Seibert, for den tyske kansler, Angela Merkel, har dog tidligere mandag sagt, at rapporten ifølge forlydender skulle konkludere, at EU's bileksport til USA er en trussel mod landets sikkerhed, og Seibert opfordrede i den forbindelse til forhandlinger frem for ny told.

USA's præsident Donald Trump modtog søndag rapporten fra handelsminister Wilbur Ross, og præsidenten har nu 90 dage til at vurdere, om der skal tages handling på baggrund af konklusionerne. Trump har tidligere truet med told på 25 pct. told på biler og bildele fra EU.

Ny told i den størrelsesorden vil især ramme Tyskland, 60 pct. af den samlede effekt ifølge Ifo-instituttet, som også har beregnet, at tysk bileksport vil falde med 7,7 pct. eller hele 18,4 mia. euro, hvis tolden indføres.

Angela Merkel noterede sig dog lørdag, at en stor del af de tyske biler faktisk er bygget i USA. BMW's største fabrik ligger således ikke længere i Bayern, men i Spartanburg i South Carolina i USA.

"Hvis den slags biler... pludselig er en trussel mod USA's nationale sikkerhed, så finder jeg det chokerende," sagde kansleren ifølge Financial Times.

I juli sidste år blev Donald Trump og kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, enige om en hensigtsaftale, som betød at de to parter skal forhandle sig frem til en reduktion af handelsbarriererne og i mellemtiden ikke indføre nye toldsatser mod hinanden. I mellemtiden har samtalerne dog ikke rigtig ført til resultater.

"Vi blev enige om at både EU og USA ville afstå fra at gøre nye tiltag, som ville være imod bogstav og ånd af den fælles erklæring. Formand Juncker har tillid til Trumps ord. EU vil holde sit ord, hvis USA gør det samme," sagde Margaritis Schinas.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også