Brexit: Labour vil støtte ny folkeafstemning - men usikkert om hvad

For at forhindre en "ødelæggende" konservativ brexit-plan vil Labour støtte folkeafstemning.
Foto: Bloomberg
Foto: Bloomberg
AF RITZAU/REUTERS

Oppositionspartiet Labour oplyser mandag, at det vil støtte en ny britisk folkeafstemning om brexit, hvis parlamentet nedstemmer partiets alternative plan for en EU-skilsmisse.

Parlamentet i London ventes onsdag at debattere og stemme om det næste skridt i forhold til den britiske udtræden af EU.

Her vil Labour bede premierminister Theresa Mays konservative regering om at inddrage Labours krav til en skilsmisse. Det indeholder en fortsat toldunion med EU og en tæt tilknytning til det indre marked.

"Hvis parlamentet afviser vores plan, så vil Labour levere på løftet, som vi gav på vores årsmøde og støtte en folkeafstemning," siger partiets brexit-talsmand, Keir Starmer.

Men der er mandag aften en del usikkerhed om, hvad det betyder. Er det en folkeafstemning, hvor vælgerne kan beslutte at blive i EU, lyder mange spørgsmål på de sociale medier.

Partiets leder, Jeremy Corbyn, holdt mandag aften en tale til Labours lovgivere.

"Vi er fast besluttede på også at fremlægge et forslag til fordel for en folkeafstemning, der skal forhindre, at en ødelæggende Tory-brexit påføres landet," sagde han ifølge et uddrag af talen.

Tory er betegnelsen for Det Konservative Parti.

Premierminister Theresa May sagde tidligere mandag under et europæisk-arabisk topmøde i Egypten, at hun er fast besluttet på, at Storbritannien forlader EU 29. marts uden at forsøge at udskyde datoen.

Hun er klar til at vente til midten af marts for at få opbakning til den skilsmisseplan, som parlamentet allerede én gang har nedstemt.

Men proeuropæiske ministre og parlamentsmedlemmer i hendes eget parti er ved at miste tålmodigheden.

I weekenden skrev tre ministre i avisen Daily Mail, at de vil have en afklaring i denne uge for at forhindre, at Storbritannien falder ud af EU helt uden en aftale. De frygter, at det vil få katastrofale konsekvenser for landet.

De antydede, at de var klar til at stemme imod May. Det kan blive afgørende, hvis de også vil støtte et Labour-forslag om en ny folkeafstemning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også