Vestager er officielt kandidat til topposter i EU

Margrethe Vestager vil ikke kommentere sine muligheder for en EU-post. Men hun bekræfter, at hun kæmper med.
EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. | Foto: ritzau/Scanpix/Olivier Matthys
EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. | Foto: ritzau/Scanpix/Olivier Matthys
RITZAU

Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, er i spil til en af de store EU-poster, heriblandt posten som formand for EU-Kommissionen.

Det fortæller hun til Politiken.

"Jeg er en del af holdet," siger hun til avisen.

Modsat de øvrige europæiske partiorganisationer er Vestagers parti, Alde (Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa), imod idéen med spidskandidater. 

Derfor stiller Alde med et hold og ikke bare med ét navn.

Margrethe Vestager, der siden 2014 har været kommissær på konkurrenceområdet, vil ikke kommentere sine muligheder for at få et af topjobbene i EU.

Men hun er af flere iagttagere ofte blevet kaldt kommissionens mest populære kommissær. 

"Frem til valget skal jeg bidrage med at fortælle om, hvad vi har gjort i de seneste fem år. Jeg kommer nok ikke så meget rundt, jeg har stadig et fuldtidsjob at passe, men der bliver fælleseuropæiske diskussioner, hvor jeg kommer til at deltage," siger Margrethe Vestager til Politiken.

Den nuværende formand for EU-Kommissionen er luxembourgske Jean-Claude Juncker. Han træder tilbage, når der efter europaparlamentsvalget skal sammensættes en ny kommission.

Den tidligere minister fra De Radikale har som konkurrencekommissær gjort sig bemærket med en lang række store sager og store bøder mod blandt andet teknologigiganter.

Senest onsdag fortalte hun, at EU-Kommissionen har udskrevet en bøde på 11 mia. kr. til Google for at have misbrugt sin stærke markedsposition.

Seniorforsker Rem Korteweg ved hollandske Clingendahl, Institut for Internationale Relationer, mener, at Vestager er et stærkt kort.

Men hun kan få det svært, spår han.

"Hun er velrespekteret, seriøs, synlig, aktiv og et stærkt kort for Alde. Personligt mener jeg, at hun ville blive en fremragende formand for kommissionen."

"Men hun kan blive stoppet af sine egne, for Alde har gode kandidater, og jeg tror kun, de får én post," siger Rem Korteweg til Politiken.

Han nævner den hollandske premierminister, Mark Rutte, som en, der kan spænde ben for Vestager

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også