PolicyWatch

S klar med EU-plan: Drop selskaber i skattely

Socialdemokratiet foreslår flere konkrete tiltag på skattelyområdet forud for EU-valget 26. maj.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Virksomheder, der helt eller delvist kontrolleres eller ejes fra skattelylande, skal fremover kunne vælges fra, når det offentlige skal foretage store indkøb.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet op til europaparlamentsvalget 26. maj, skriver DR Nyheder.

Partiet vil have lavet nye EU-udbudsregler, der betyder, at det offentlige skal kunne sige nej tak til virksomheder, der helt eller delvist ejes eller kontrolleres fra skattely, når de for eksempel skal købe nye barnevogne til børnehaverne, eller når Forsvaret skal købe nyt isenkram.

Forslaget bliver præsenteret senere fredag på et pressemøde, hvor Socialdemokratiet vil fremlægge en plan for, hvad partiet vil med EU de kommende fem år.

"Det er vigtigt, at den skat, der skal betales, også bliver betalt, og at virksomheder ikke kan gemme sig i skattely. Derfor foreslår vi, at kommunen eller regionen skal kunne stille krav til, at der ikke er placeret penge i skattely hos den virksomhed, der byder ind på et udbud," siger partiformand Mette Frederiksen (S) til DR.

Der er ikke første gang, at dilemmaet om, hvem der skal kunne byde ind på offentlige kontrakter, er blevet rejst.

Blandt andet har Københavns Kommune underskrevet et charter, der lover, at København skal være en såkaldt "skattelyfri kommune".

Ligeledes kom Enhedslisten med et forslag i Folketinget i november sidste år, der ville kunne gøre det muligt for staten, regionerne og kommunerne at fravælge en virksomhed ved offentlige udbud, hvis den virksomhed anvender skattely.

Forslaget fik kun opbakning fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Det forklarer Socialdemokratiet med, at det er et anliggende, der kræver et fælles fodfæste i EU.

"Jeg mener, at kampen mod skattely og skattespekulation er et godt eksempel på, hvorfor vi har behov for EU. Det at flytte penge i skattely er ofte noget, der foregår på tværs af landegrænser, og derfor har vi behov for et forstærket europæisk samarbejde," siger Mette Frederiksen til DR.

Mere fra PolicyWatch

Total Energies producerer 10 procent mere i Danmark end ventet

Den franske oliekæmpe Total Energies har med en række tiltag siden foråret fået en større olie- og gasproduktion ud af den danske del af Nordsøen. Selskabet har en stribe nye brønde på vej over de næste år, men det har højeste prioritet at få det enorme Tyra-felt op at køre igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier