Vestager er blandt 15 europæiske spidskandidater

Når valget til Europa-Parlamentet søndag er overstået i de 28 medlemslande, begynder en længere proces, der skal sætte navne på topposterne i EU.
Her følger en oversigt over det særlige spidskandidatsystem:
De store grupper i Europa-Parlamentet ønsker posten som formand for EU-Kommissionen besat via det, der kaldes spitzenkanditatproces eller spidskandidatproces, hvor hver politisk gruppe i parlamentet opstiller en kandidat til jobbet.
Kandidaterne har tegnet deres politiske gruppe i valgkampen, og kandidaterne har ført valgkamp og deltaget i debatter med de øvrige spidskandidater.
Der er ikke et decideret valg med stemmeafgivelse til de enkelte spidskandidater, selv om de fleste af dem er på valg i deres hjemlande til en post i EU-Parlamentet.
Spidskandidaten
Den politiske gruppe, som efter valget vinder flertal i parlamentet, peger på en kandidat til formand for EU-Kommissionen, spidskandidaten, som EU’s stats- og regeringschefer så ventes at nominere. Det mener i hvert fald tilhængerne af systemet.
Men processen har ikke bred opbakning i EU-landene, og heller ikke alle i EU-Parlamentet støtter den. Det gælder eksempelvis den liberal gruppe, Alde, som de danske partier Venstre og De Radikale er knyttet til.
EU-traktaten siger, at EU's stats- og regeringschefer skal nominere en kandidat til kommissionsformand under hensyntagen til resultatet af valget til EU-Parlamentet, som efterfølgende skal godkende den nominerede ved absolut flertal.
Opnås der ikke flertal, har EU-landene en måned til at nominere en ny kandidat.
Følgende er udpeget som spidskandidater af de respektive grupper i Europa-Parlamentet:
* Det Europæiske Folkeparti (EPP): Manfred Weber, Tyskland.
* De Europæiske Socialdemokrater (PES): Frans Timmermans, Holland.
* Alliancen af Konservative og Reformister i Europa (Acre): Jan Zahradil, Tjekkiet.
* Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (Alde): Guy Verhofstadt, Belgien, Margrethe Vestager, Danmark, Nicola Beer, Tyskland, Katalin Cseh, Ungarn, Luis Garicano, Spanien, Emma Bonino, Italien, Violeta Bulc, Slovenien.
* Det Europæiske Grønne Parti (EGP): Ska Keller, Tyskland, og Bas Eickhout, Holland.
* Den Europæiske Venstrefløjs Gruppe (EL): Nico Cué, Belgien, og Violeta Tomic, Slovenien.
* Den Europæiske Fri Alliance (EFA): Oriol Junqueras, Spanien.
Kilder: Europa-Parlamentets hjemmeside, Ritzau.
Vestager: Absolut sidste udvej at opsplitte techselskaber
Juncker afslører forsøg på at overtale Løkke om Vestager
Vestager skal vise sit værd i kampen om EU-toppost
EU-lande starter tovtrækkeri om topposter
Bejlere til EU-toppost kræver skat på Facebook og Google