PolicyWatch

Professor: Vi går et "sundere" EU-Parlament i møde

EP-valget blev et skelsættende brud med 40 års politik - men ikke til det værre ifølge Marlene Wind.

Foto: Sascha Steinach/DPA/AP/Ritzau Scanpix

De foreløbige resultater af europaparlamentsvalget viser stor tilbagegang for parlamentets to største partigrupper, konservative EPP og socialdemokratiske S&D.

Det er ifølge EU-professor Marlene Wind "skelsættende", da den liberale gruppe Alde samtidig ser ud til at vokse med 39 mandater til i alt 105, mens De Grønne bliver EU's fjerdestørste gruppe med 67 mandater i alt.

"Fordi på den måde er der sket et brud med de 40 år, hvor to partier, EPP og S&D, har kunnet skabe flertal sammen og styret den daglige politik, udpegelser til toneangivende poster og meget andet," siger Wind.

Ifølge EU-Parlamentets nyeste offentliggjorte tal beholder EPP med 180 mandater sin førertrøje i parlamentet. Det er et fald på 41 mandater i forhold til valget i 2014.

S&D skrumper med 39 pladser, men forbliver det næststørste parti med 152 mandater.

EU-Parlamentet er på den måde blevet et mere "almindeligt" parlament i den forstand, at de to store partier nu må åbne op og danne nye alliancer.

"Det mener jeg egentlig, er et sundere parlament, hvor man går mere på kompromis og giver noget her og tager noget der," siger Marlene Wind.

I de foreløbige resultater står de højrenationale, EU-skeptiske partier til at blive styrket og får i alt 172 mandater. Det er ifølge Marlene Wind ikke nok til at påvirke EU markant.

"Så Salvinis drøm om at mobilisere nok EU-skeptiske kræfter til at blokere og fundamentalt ændre EU er brast," siger Wind.

"Idéen om, at "sorte" EU-skeptiske partier ville tonse ind i parlamentet og lave ravage i de næste fem år, ser ikke ud til at blive til virkelighed med de tal, vi har nu," siger hun.

Lederne af både EPP og S&D afsagde sig efter de foreløbige resultaters offentliggørelse at samarbejde med grupper, der modvirker EU og dets værdier.

"De (EPP og S&D, red.) kommer til at kigge mod Alde og De Grønne, som jo begge er EU-positive partier og har flere mærkesager til fælles med de store midterpartier," siger Wind. 

De foreløbige resultater er baseret på nationale målinger, delvise resultater og valgstedsmålinger.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier