PolicyWatch

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Danske fødevarer er 30 procent dyrere end gennemsnittet i EU. Særligt brød og kornprodukter skiller sig ud.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Når danske forbrugere handler dagligvarer i supermarkedet, vil prisen ved kassebåndet opleves højere end i resten af EU. 

Danmark er således det dyreste på føde- og drikkevarer - minus alkohol - blandt de 28 lande i EU. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. 

De danske priser er omkring 30 pct. over gennemsnittet i EU. Det er især på brød og kornprodukter, at Danmark stikker af fra de øvrige lande. 

Det er ikke en ny tendens, at Danmark er blandt de dyreste lande i EU. 

På de næste pladser finder man Luxembourg, Østrig og Finland. De billigste lande at handle dagligvarer i EU er Rumænien og Polen, hvor priserne ligger omkring en tredjedel under gennemsnittet i EU.

Forklaringen på den danske førsteplads er flere ting, lyder det fra Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

"Det hænger blandt andet sammen med et højt velstandsniveau, der presser lønninger og dermed priserne op. Desuden har vi en relativt høj moms, der også øger priserne," skriver han i en kommentar. 

Ser man bredere ud over Europa - og ikke kun EU - er det dog endnu dyrere at handle i Schweiz, Norge og Island. De tre landes fødevarepriser ligger henholdsvis 65, 61 og 50 pct. over gennemsnittet i EU. 

Det er dog ikke på alle punkter, at danske forbrugere må punge ud med flest penge. 

Når det kommer til tobak, er Danmark på linje med gennemsnittet i EU og er dermed billigere end lande som Storbritannien, Irland, Frankrig, Holland og Sverige, der ligger mellem 8 og 104 pct. over EU's gennemsnit. 

På alkohol er de danske priser 24 pct. over gennemsnittet, men priserne er endnu højere i Finland, Irland, Sverige, Grækenland, Storbritannien og Estland, der ligger mellem 26 og 82 pct. over gennemsnittet i EU.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier