PolicyWatch

EU-lande godkender klimavenlig handelsaftale med Vietnam

Søndag rejser handelskommissær Cecilia Malmström til Vietnam for at underskrive handelsaftale for EU. Aftalen gør det endnu mere attraktivt for danske virksomheder at flytte produktion fra Kina til Vietnam blandt andet for at undgå amerikansk straftold, lyder det fra DI.

Handelskommissær Cecilia Malmström. | Foto: Stringer / Reuters / Ritzau Scanpix

EU-landene har tirsdag godkendt en stor handelsaftale med Vietnam. 

Aftalen følger i kølvandet på en række større handelsaftaler, som EU har forhandlet og indgået de seneste år. 

Handelsaftalen med Vietnam fjerner stort set alle toldbarrierer på varer, oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse om vedtagelsen på mødet mellem EU's energiministre i Luxembourg.

Den forventes underskrevet i Hanoi søndag, hvor EU er repræsenteret af handelskommissær Cecilia Malmström og Rumæniens erhvervsminister, Ștefan-Radu Oprea. Rumænien har i øjeblikket formandskabet i EU. 

Når den er underskrevet, skal den godkendes af EU-Parlamentet ved en afstemning. Derpå kan den træde i kraft. 

En del af aftalen, der omhandler beskyttelse af investeringer, skal dog først godkendes i medlemslandene, før den kan få virkning. 

EU-lande eksporter blandt andet biler, medicin og fødevarer til Vietnam, mens der i Europa importeres it-udstyr, tøj og fødevarer fra det asiatiske land. 

Forhandlingerne med Vietnam er mundet ud i, at der også indskrives både klimamål og arbejdstagerrettigheder i teksten. FN-klimaaftalen fra 2015 er nævnt. 

Handelsaftalen får betydning for danske virksomheder, vurderer underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen. 

"Den skaber nye muligheder for danske virksomheder, og den gør det endnu mere attraktivt for flere at flytte produktion fra Kina til Vietnam blandt andet for at undgå amerikansk straftold," siger Thagesen i en skriftlig kommentar. 

Vietnam har knap 100 millioner indbyggere. De seneste år har EU indgået handelsaftaler med Japan og Singapore. 

"De har banet vejen for danske virksomheder med vækstambitioner i Asien. Det potentiale er nu blevet endnu større. Det er samtidig med til at sætte en tyk streg under fordelene ved EU-medlemskabet for en lille, åben økonomi som den danske," siger Peter Thagesen.

Han ser desuden en fordel for danske virksomheder i, at aftalen vil fremme bekæmpelsen af klimaforandringer med referencen til Parisaftalen, da danske virksomheder kan få en rolle i Vietnams grønne omstilling. 

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Total Energies producerer 10 procent mere i Danmark end ventet

Den franske oliekæmpe Total Energies har med en række tiltag siden foråret fået en større olie- og gasproduktion ud af den danske del af Nordsøen. Selskabet varsler en stribe nye brønde på vej over de næste år, men at det har højeste prioritet at få det enorme Tyra-felt op at køre igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier