PolicyWatch

Fra studerende til MEP'er: 21-årig SF'er vil lukke hullerne i arbejdsmarkedslovgivning

Kira Marie Peter-Hansen vil bruge sit mandat i EU til skabe bedre vilkår på arbejdsmarkedet samt at påvirke budgetforhandlingerne i en grønnere retning.

Kira Marie Peter-Hansen (SF) har fået mange spørgsmål om sin unge alder. | Foto: PR/William Vest-Lillesøe

Når EU-Parlamentet åbner op igen i september, står den nyvalgte SF’er Kira Marie Peter-Hansen klar til arbejde for bl.a. bedre arbejdsvilkår på tværs af landegrænserne.

Men selvom hendes arbejdsplads har sommerlukket, må hun vente lidt med at holde ferie. Hun bruger nemlig tiden på skolebænken, fortæller hun, da PolicyWatch fanger hende i en pause fra sommerskolefaget "Europas økonomiske historie."

Siden 26. maj har 21-årige Kira Marie Peter-Hansen ellers officielt været valgt ind som medlem af Europa-Parlamentet, og hun har dermed byttet tilværelsen som økonomistuderende i København ud med livet som parlamentariker i Bruxelles.

Hun beskriver de første måneder i sit nye arbejde som sjove, men "også svære," da hun bl.a. blev kastet direkte ind i forhandlingerne om den nye formand for Kommissionen, Ursula Von der Leyen.

"Forhandlingerne gik jo i gang lang tid før, hun blev præsenteret. Det var svært at finde hoved og hale i," fortæller hun.

Huller skal lukkes i arbejdsmarkedslovgivning

Den første tid har også budt på fordeling af udvalgsposter. Her er Kira Marie Peter-Hansen havnet i udvalget om beskæftigelse og sociale anliggender, hvor det især er arbejdsmarkedspolitik, der har hendes opmærksomhed.

SF'eren vil have fokus på, at alle europæere har ordentlige arbejdsvilkår og ordentlige lønninger.

"Lønninger kan vi dog ikke gøre så meget ved fra europæisk side, men vi skal stræbe mod et samfund, hvor vi alle har ordentlige løn- og arbejdsvilkår," siger hun.

Hun mener, at der er lang vej endnu – også i Danmark.

Der er en masse små tekniske ting, som jeg synes, vi mangler at gøre noget ved.

Kira Marie Peter-Hansen, MEP'er, SF

"Der skal ikke være huller i loven, så man kan arbejde uden om lovgivning og overenskomst," siger hun og bruger som eksempel, at det i dag er muligt at omgå loven ved at optræde som selvstændig håndværker, uden man nødvendigvis er det.

"Der er en masse små tekniske ting, som jeg synes, vi mangler at gøre noget ved."

På det overordnede plan mener hun også, der er nok at tage fat på. Hun håber, at EU vil gå i en retning, hvor alle kan blive enige om, at gode forhold kan betale sig.

”Det er ikke et nulsumsspil. Hvis vi sørger for gode arbejdsvilkår for europæere i Danmark, så mister vi ikke selv noget. Vi vinder alle sammen ved, at vi får bedre vilkår på arbejdsmarkedet,” siger hun. 

Klimakamp i budgetforhandlinger

En af Kira Marie Peter-Hansen og SF’s helt store mærkesager igennem valgkampen har været klima. Her håber den nyvalgte MEP’er især at kunne gøre en forskel igennem sin rolle som suppleant i Økonomiudvalget.

Hun vil arbejde for, at den europæiske investeringsbank ikke investerer i fossile brændstoffer men i stedet sørger for, at investeringerne er grønne og bæredygtige.

"Hvis vi får skruet bare en lille smule op for, hvor stor en andel af investeringerne, der går til klima, når vi skal vedtage budgettet for de næste syv år, vil det rykke rigtig rigtig meget, fordi det er så store summer af penge," siger hun.

Hun vil også ind i kampen om EU’s landbrugsstøtte.

"Vi skal sørge for, at vi giver mindre støtte til konventionelt landbrug og derimod giver støtte til de landbrug, der gerne vil omstilles til fri natur eller vil producere mere bæredygtigt," siger hun.

"De afbryder og råber af hinanden"

Kira Marie Peter-Hansen fortæller, at flere ting er kommet bag på hende i Bruxelles. Især de mange frynsegoder i form af blyantspenge uden regler om dokumentation, gratis bilservice, samt muligheden for at springe foran i køer.

Der har dog også været knap så positive overraskelser, fortæller hun og peger på den måde, nogle af medlemmerne taler til hinanden på og opfører sig på.

"De afbryder og råber af hinanden. Det var jeg ret overrasket over," siger hun.

Under åbningen af plenarsalen blev hun også ganske forbløffet over at opleve, at nogle af medlemmerne fra bl.a. Brexit-partiet demonstrativt valgte at vende ryggen til hende og hendes partifæller fra Den Grønne Gruppe.  

Stor fokus på alder

En del af historien om Kira Marie Peter-Hansen er også historien om, hvordan partifællen Karsten Hønge frasagde sig sin plads i parlamentet, og dermed banede vej for SFU’eren, selvom hun blot var nummer fire på partiets liste.

Optimalt set burde alder ikke betyde noget i politik.

Kira Marie Peter-Hansen, MEP'er, SF

Dermed blev hun det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde – hvilket også har præget mediernes dækning af hende.

Selvom Kira Marie Peter-Hansen godt kan blive træt af at svare på spørgsmål om sin alder, har det også haft positive effekter, fortæller hun og peger på, at det har givet stor opmærksom fra medier rundt om i hele verden.

"Det betyder, at i de lande, hvor der ikke er særlig mange unge repræsenteret i politik, der kan de se, at selvom man er ung, så har man også ret til at få sin stemme hørt," siger hun og fortsætter:

"Optimalt set burde alder ikke betyde noget i politik. Men på den anden side tror jeg, det er vigtigt, at unge er repræsenterede, og at vi har en repræsentativ fordeling af parlamentsmedlemmer."

 

Læs flere interviews med de nye medlemmer af Europaparlamentet her:

Ny socialdemokrat i EU vil lægge straftold på 50 procent på skattelylande

Venstres landmand i EP vil sikre enklere regler for virksomhederne

Karen Melchior vil sætte strøm til EU-lovgivningen: Uber viser et behov 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier