PolicyWatch

Vestager skal skrive EU's nye industripolitik

Danske Margrethe Vestager er en af to kommissærer, som får til ansvar at forfatte EU's nye industripolitik. Overfor PolicyWatch kalder hun det "en lidt tricky opgave".

Foto: Aris Oikonomou/AFP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Når EU-Kommissionen skal i gang med at lave en ny industripolitik for Europa, bliver danske Margrethe Vestager med al sandsynlighed en af hovedforfatterne.

Tirsdag løftede den kommende formand for kommissionen, Ursula von der Leyen, sløret for fordelingen af arbejdsopgaver i den nye kommission, og her stod det klart, at Margrethe Vestager og Valdis Dombrovskis, der er kommissær fra Letland, skal stå i spidsen for formuleringen af den nye industripolitik.

"Det er en opgave, som Det Europæiske Råd satte på dagsordenen allerede for et stykke tid siden. Det er en lidt tricky opgave, for den er ret hårdt rammet ind," sagde Margrethe Vestager tirsdag til PolicyWatch og uddybede:

"Dels fordi den skal være for hele Europas industri, for mange europæiske industrivirksomheder er faktisk ikke kæmpestore. Den skal også være klimakosher. Vi kan ikke lave en strategi, der arbejder imod det, Frans (Timmermans, ny kommissær med ansvar for klimaområdet, red) har fået hovedansvaret for, og så skal den selvfølgelig være baseret på, at virksomheder konkurrerer mod hinanden."

Bekymret Lars Løkke

Margrethe Vestagers henvisning til, at det er en beslutning fra Det Europæiske Råd, stammer fra et topmøde i marts, hvor stats- og regeringscheferne blev enige om at bede kommissionen om en ny industripolitik.

I den forbindelse udtrykte den daværende danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), bekymring for, om en ny industripolitik ville vise sig at blive for protektionistisk.

"Jeg er ikke for at have et marked uden sjæl, men jeg er heller ikke for at have et politisk marked," sagde han til Financial Times efter topmødet.

Og han havde sandsynligvis noget at have sin bekymring i. Anledningen til, at blandt andet Tyskland og Frankrig havde ønsket sig en ny industripolitik, var, at netop Margrethe Vestager havde blokeret en fusion af togaktiviteterne hos tyske Siemens og franske Alstom.

Det vakte vrede i både Berlin og Paris, hvor man mente, at fusionen var nødvendig for, at selskaberne kunne konkurrere på verdensmarkedet.

Nu skal Margrethe Vestager så have en vigtig rolle i at skrive den nye industripolitik, som den tyske kansler Angela Merkel og den franske præsident Emmanuel Macron har efterlyst, hvor man blandt andet skal give mere støtte til europæiske virksomheder og mulighed for at bruge hele verdensmarkedet som udgangspunkt, når man vurderer konkurrencesager.

Franske inputs

Margrethe Vestager skal blandt andet have input fra den franske nominerede, Sylvie Goulard, som formentlig får ansvaret for det indre marked.

Hos Dansk Erhverv glæder EU-chef Lasse Hamilton Heidemann sig over, at Margrethe Vestager ser ud til at komme til at spille en stor rolle, mens Sylvie Goulard får mindre at sige.

"Vi er lettede. Margrethe får lov til at beholde konkurrenceområdet, og mange af de spørgsmål, der ligger i industripolitikken, er jo i virkeligheden konkurrencespørgsmål: Altså statsstøtte, fusionskontrol og den slags. Så på den måde er det utrolig betryggende, at Vestager stadigvæk har en hånd i det," siger han til PolicyWatch og fortsætter:

"Hvis man kigger på Von der Leyens udnævnelsesbrev, så står jo faktisk, at Vestager skal være co-leder på den nye industripolitik sammen med Dombrovskis. Ikke Sylvie Goulard. Og i Goulards brev står der, at hun skal bidrage til den dagsorden. Det kan jeg kun tolke sådan, at det primært er Dombrovskis og Vestager, der skal drive det. Og for at være helt ærlig, så er det bare utrolig meget mere betryggende med en Margrethe Vestager til at køre eventuelle industripolitiske tiltag end Sylvie Goulard."

Margrethe Vestager selv kalder dog Sylvie Goulard for "en fremragende samarbejdspartner", og hun er ikke bekymret for, at franskmanden vil skubbe på for en mere protektionistisk industripolitik.

"Grunden til, at jeg siger, hun er fremragende, er fordi jeg kender hende. Hun var liberalt medlem af Europa-Parlamentet, og der er ikke så mange franske liberale medlemmer af Europa-Parlamentet. Jeg synes, hun har en god indstilling til de her ting," sagde Vestager.

 

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier