PolicyWatch

Politikere kæmper mod EU-lov om mindsteløn: "Det er en fare for det danske arbejdsmarked"

Udsigten til en ny lovgivning om mindsteløn i hele EU har fået danske politikere op ad stolen. Flere parter vil i dag forsøge at sikre, at der bliver taget hensyn til at beskytte den danske model.

I dag skal beskæftigelseskommissær-kandidat Nicolas Schmit i høring i EU-Parlamentet. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil inden for 100 dage komme med et forslag til, hvordan der ved hjælp af lovgivning kan indføres en mindsteløn i hele EU. Men den idé giver anledning til bekymring hos danske medlemmer af EU-Parlamentet, der mener, at det kan true den danske model om forhandlinger mellem arbejdsgiver. Det skriver Jyllands Posten.

Socialdemokratiets medlem af beskæftigelsesudvalget, Marianne Vind, Kira Peter-Hansen (SF) og Nikolaj Villumsen (EL) vil derfor bruge en del af tirsdagens høring af beskæftigelseskommissær-kandidat Nicolas Schmit på at sikre, hvordan den danske model bliver beskyttet.

"Vil han love specifikt at beskytte den danske model, når han skal udarbejde den mindsteløn, som von der Leyen har lovet? Det er fuldstændig afgørende, at en EU-mindsteløn ikke ødelægger den tryghed, vi har på det danske arbejdsmarked med stærke fagforeninger. Jeg anerkender, at lovgivning kan være med til at løfte niveauet i nogle lande. Men det er en kæmpe fare for det danske arbejdsmarked, og derfor vil jeg bruge høringen til at presse på for at få en garanti fra ham, som vi kan holde ham op på bagefter," siger Nikolaj Villumsen.

Forud for høringen har Schmit skrevet til udvalget, at "rimelige mindstelønninger kan ganske rigtigt fastsættes ved hjælp af kollektive overenskomster eller retlige bestemmelser afhængigt af det enkelte lands traditioner."

Kofods afløser overtager i EU-Parlament efter minuts stilhed

Professor: Von der Leyen vil trække EU i føderal retning

Digital Europe: Valget af Vestager er positivt for it-branchen 

Mere fra PolicyWatch

ECB-økonomer lægger bitcoin i graven

I et indlæg fra Den Europæiske Centralbank (ECB) er der ikke ret stor fidus til kryptovalutaen bitcoin, som ifølge to økonomer holdes kunstigt i live og snart vil være helt irrelevant.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier