EU-professor: Nu vil EU-Kommissionen gå i krig med klimaet

Klimaet får førsteprioritet i den nye EU-Kommission, der onsdag er blevet godkendt, vurderer Marlene Wind.
Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Nu kan de kommende EU-kommissærer snart trække i arbejdstøjet, efter at den nye EU-Kommission med Ursula von der Leyen i spidsen onsdag er blevet godkendt af Europa-Parlamentet.

1. december begynder arbejdet, og klimaet bliver førsteprioritet for den nye kommission. Det vurderer Marlene Wind, professor på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

"Det, Ursula von der Leyen nævnte i sin tale i dag, var lige præcis det her klimaområde og digitalisering. Klimaområdet er noget af det, som kommissionen og hele EU-systemet er nødt til at tage meget alvorligt."

"Så det står meget centralt, at hun vil gå i krig med det. Klimaet får førsteprioritet frem for så mange andre ting," siger Marlene Wind.

Von der Leyen skulle bruge et simpelt flertal ved afstemningen i EU-Parlamentet i Strasbourg. 

Hun fik et meget solidt mandat. 461 af EU-Parlamentets medlemmer stemte for EU-Kommissionen, mens 157 stemte imod. 89 stemte hverken for eller imod. 

Margrete Vestager, som bliver ledende næstformand i den nye kommission, mener, at det er en "stærk tilkendegivelse", at stor en del af parlamentet har stemt for kommissionen.

Og det er da heller ikke uden betydning, mener Marlene Wind.

"At den nu er blevet godkendt med et overvældende flertal giver selvfølgelig mulighed for, at de kan gå i gang med de ambitiøse mål, Ursula von der Leyen har lagt frem," siger Marlene Wind.

Hun peger blandt andet på, at de mange ja-stemmer skyldtes, at Ursula von der Leyen har været god til at lytte til kritik af sine planer for EU, hvilket har givet pote.

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv glæder de sig særligt over, at der er et "stærkt fokus på det grønne" hos nye kommission. 

Ifølge Lasse Hamilton Heidemann, EU-chef i organisationen, er det et område, som er "helt afgørende" for danske virksomheder i de kommende år.

Europa-Parlamentet godkender ny EU-Kommission

Tysker beder Europa-Parlamentet om støtte: Lad os komme i gang 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også