PolicyWatch

EU-Kommissionen overvejer forbud mod ansigtsgenkendelse

I et lækket udkast til et hvidpapir om kunstig intelligens skriver EU-Kommissionen, at den overvejer at foreslå et midlertidigt forbud mod teknologier, der baserer sig på ansigtsgenkendelse.

Det er den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, som har ansvaret for kommissionens arbejde med kunstig intelligens. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Står det til EU-Kommissionen, skal projekter, der baserer sig på ansigtsgenkendelsesteknologi, midlertidigt forbydes, indtil man har større viden om, hvilken betydning teknologien får for samfundet.

Det fremgår af et lækket udkast til et hvidpapir om kunstig intelligens, som EU-mediet Politico har offentliggjort i sin fulde længde.

I afsnittet om de fremtidige lovforslag, som kommissionen overvejer, står der, at den tænker på at inkludere et tidsbegrænset forbud mod brugen af ansigtsgenkendelsesteknologi i det offentlige rum.

"Brugen af ansigtsgenkendelsesteknologi af private eller offentlige aktører i det offentlige rum ville blive forbudt i en afgrænset periode (for eksempel tre til fem år), under hvilken en robust metode til at vurdere betydningen af denne teknologi og potentielle tiltag for risikohåndtering kan blive identificeret," står der.

Hvidpapiret skal officielt offentliggøres midt i februar, og det er den nye EU-Kommissiones første bud på, hvordan man fra lovgivers side skal håndtere det stigende fokus på kunstig intelligens.

Kommissionen giver i hvidpapiret fem forskellige bud på, hvordan man overordnet set kan gå til kunstig intelligens.

Den første mulighed er frivillig deklarering, hvor skabere af produkter, der baserer sig på kunstig intelligens, frivilligt kan vælge at leve op til blandt andet etiske krav for, hvordan produktet bliver udviklet.

Den anden mulighed er at fokusere på, hvordan kunstig intellegens bliver brugt i den offentlige sektor.

Den tredje mulighed er at indføre obligatoriske krav i sektorer, som bliver vurderet som værende høj-risiko-sektorer - for eksempel sundheds- og transportsektoren.

Den fjerde mulighed bliver kaldt "sikkerhed og tilføjelser", hvor man foreslår at tilføje nogle paragraffer til eksisterende lovgivning, for eksempel at ændre i det nuværende direktiv for produktsikkerhed.

Den femte mulighed er 'Governance', hvor kommissionen ridser op, at det er vigtigt at have mulighed for at håndhæve de regler, der bliver indført.

Facebook ændrer algoritmer – vil gøre brugerne mere glade 

Selskabet bag Google krydser 1000 milliarder dollar-grænsen 

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier