PolicyWatch

Dronning Elizabeth og EU-udvalg godkender skilsmisse med EU

Dronningen har godkendt brexit-lov, og torsdag stemmer forfatningsudvalg i EU-Parlamentet.

Foto: Chris Radburn/REUTERS / X06614

Yderligere to formaliteter er torsdag fejet af vejen mod Storbritanniens skilsmisse med EU om en uge. 

Dronning Elizabeth II har formelt godkendt Storbritanniens brexit-lov om kongerigets farvel til EU, meddeler brexit-minister Stephen Barclay på sociale medier.

Loven danner rammen for, at Storbritannien kan forlade EU 31. januar. 

Dronningens godkendelse er en formalitet. Den kommer, efter at det britiske parlament onsdag gav den sidste godkendelse af brexit-aftalen. 

Fortsat mangler Europa-Parlamentets endelige godkendelse i næste uge. 

Men torsdag har EU-Parlamentets forfatningsudvalg godkendt aftalen med 23 stemmer for - og 3 stemmer imod. Afstemning skal ses som en strømpil eller anbefaling til EU-Parlamentet, der stemmer om aftalen i næste uge. 

Desuden skal EU-landene – i en anden formalitet – sige god for aftalen i slutningen af næste uge. 

Langt de fleste medlemmer af forfatningsudvalget finder det trist, at Storbritannien nu står i døren på vej væk fra EU. Det fremgår af en debat før afstemningen. 

Men det gælder ikke finske Laura Huhtasaari fra den højreorienterede gruppe Identitet og Demokrati. 

Hun ønsker briterne tillykke med den frihed, som de nu får som "suveræn stat", og hun mener, at briterne nu kan beslutte alt uden indflydelse fra EU. 

Det er et valg, som briterne ikke har taget stilling til endnu. Det vil afhænge af, hvilket forhold briterne vælger at have med EU. 

"I århundreder har briterne inspireret hele verden med deres stræben efter demokrati. Dette er en glædens dag. Og hør alle sammen: I skal ikke bekymre jer. Vi får et skønt partnerskab med fantastiske Storbritannien," siger hun. 

EU-Parlamentets brexit-koordinator, Guy Verhofstadt, fortæller, at parlamentets styringsgruppe har holdt omkring 100 møder med EU's chefforhandler for brexit, Michel Barnier, over de seneste tre år. 

Prioriteterne for EU-Parlamentet har især været borgerrettigheder og det at undgå en grænse mellem Irland og Nordirland.

"Jeg betragter det som et meget trist øjeblik. Men det er ikke et spørgsmål om brexit eller ikke brexit. Det er ikke vores valg. Valget står mellem et velordnet brexit eller et aftaleløst brexit. "

"Jeg ser det som et trist øjeblik," siger Verhofstadt, som anbefaler et ja til aftalen.

Så er brexit i hus: Briterne træder ud af EU i næste uge

Danske fyringsbølger bunder i global usikkerhed 

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier