Uenighed om landbrug blokerer handelsaftale mellem EU og USA

USA vil have lov til at sælge klorinvasket kylling i EU, hvis det skal lykkes at få en handelsaftale i mål, siger landets landbrugsminister, der tidligere på ugen besøgte Bruxelles.
Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Landbrug og fødevarer er den helt store knast mellem EU og USA, der for tiden prøver at genoplive forhandlingerne om at få en handelsaftale på plads.

Mandag besøgte den amerikanske landbrugsminister, Sonny Purdue, Bruxelles, og her fortalte han, at der skulle en aftale på det område til, hvis det overhovedet skal lykkes at få en aftale i hus, skriver Financial Times.

Indtil nu har parterne ifølge avisen talt om få områder som at give USA bedre mulighed for at eksportere skaldyr og østers til EU, mens EU omvendt skal have adgang til det amerikanske marked med sine æbler og pærer. Det er dog ikke nok, sagde landbrugsministeren.

"Du kommer ikke mål med æbler, pærer og skaldyr. Der er andre ting, som også skal ske," fortalte han en gruppe journalister i Bruxelles.

En af de ting er, at Sonny Purdue mener, at EU skal slække på sine såkaldte fytosanitære regler - altså, hvordan fødevarer bliver behandlet. Et omdiskuteret eksempel er, at det i USA er lovligt at vaske kyllingekød i klorin, hvilket er forbudt i EU.

Vasker kyllinger i eddike

Men USA vil have lov til at sælge kyllingerne i EU, fordi landet ifølge Sonny Purdue ikke mener, der er videnskabeligt belæg for at afvise det. De amerikanske landmænd bruger ifølge ministeren nemlig ikke længere klorin, men et andet kemikalie.

"Det er eddike, helt grundlæggende," sagde han.

Da den tidligere formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, var i Washington i sommeren 2018, blev han og præsident Donald Trump enige om det overordnede omfang for handelsaftalen. Dengang var landbruget ikke i spil.

Det blev rost af flere medlemslande, hvor især Frankrig er stærk modstander af at give amerikanske landmænd adgang til EU's marked.

Senere har USA dog ifølge flere medier blokeret for fremgang i forhandlingerne af en ny handelsaftale, fordi landbrugsvarer ikke var i spil.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også